Завинаги ще забравите за напуканите устни през зимата

Завинаги ще забравите за напуканите устни през зимата

Устните са особено чувствителни заради голямото количество нервни окончания в тях. Те реагират особено остро при студ и вятър. В кожата на устните няма мастни жлези. Затова те изпитват голям недостиг на влага и често губят нормалния си вид, а се появяват пукнатини и възпаления, променят цвета и дори формата си. Понякога може да се развие хейлит (възпаление на устните).

Главната причината за него са неблагоприятните климатични условия (вятър, понижена влажност на въздуха и т.н.), но това състояние може да бъде предизвикано също от стрес, алергична реакция към червило, паста за зъби, заради недостиг на витамини.

Устните трябва да бъдат овлажнявани по всяко време от денонощието, в това число е през нощта. В общите случаи дерматолозите препоръчват употребата на специално червило, което предпазва устните от изсушаване и напукване.

В студено и ветровито време е добре да поставяте върху устните си балсам. Той подхранва, омекотява, овлажнява, защитава от вятъра и студа, придава естествен блясък и еластичност и способства за зарастването на раните. Съществуват и подхранващи кремове за устни, които е препоръчително да се употребяват през нощта. Те способстват за запазване на влагата в кожата на устните по време на сън.

Ако устните ви се белят, веднъж седмично може да ги мажете с ленено семе със сметана или мед. Препоръчително е през зимата да се въздържате от употребата на декоративно червило. Съдържащите се в него компоненти и оцветители запушват порите, в резултат на което кожата не може да диша добре и се обезводнява.

Вечер внимателно почиствайте устните си с козметично мляко или тоник и нанасяйте върху тях подхранващо средство. Откажете се от кремовете, които съдържат салицилова киселина и ретин А – те изсушават кожата.

loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.