4 март, 2021

Pirin Press

Пиринският новинар

Забраняват се всички полети от и до Великобритания

Bсички полети от и до Обединеното кралство и Северна Ирландия, извършвани от летища в България, са забранени от днес. Това стана със заповед, издадена от директора на Главна дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация“ Станимир Лешев. Разпоредено е и предварително изпълнение на заповедта, която няма да важи единствено за превоз на товари, поща, държавни и хуманитарни полети, за оказване на спешна медицинска помощ или кацания по технически причини.

След като заповедта стана факт до края на днешния ден или най-късно утре нискобюджетният авиопревозвач „Уиз Ер“ (Wizz Air) също ще обяви, че отменя предварително обявените си полети между България и летища в Обединеното кралство и Северна Ирландия. Информацията е все още неофициална, тъй като за оформянето на окончателното решение е необходимо техническо време, уточниха за „Дневник“ от пресслужбата на компанията.

„Уиз Ер“ планираше да възстанови  полетите си по маршрута Варна – Лондон три пъти седмично. След като сутринта от националния оперативен щаб обявиха, че те няма да бъдат позволени, от компанията съобщиха, че са отменили само планираните за днес полети между Варна и Лондон.

От пресслужбата на компанията „Фрапорт туин старс еърпорт мениджмънт“, която е концесионер на двете морски летища във Варна и Бургас, днес предоставиха справка, според която само за дните от 1 до 12 април броят на пътниците, обслужени там, е намалял с 98% спрямо същия период на миналата година. Единствените редовни полети, които все още се обслужват от летището, са тези на „България ер“ между Варна и София, но и техният график бил непостоянен заради драстично намалелия брой пътници. По информация на „Дневник“ днес самолетът на компанията е излетял за София само с трима пътници.

В момента „Фрапорт туин старс еърпорт мениджмънт“ изготвя и анализ на финансовите си загуби, претърпени от отмяна на полети след въвеждането на извънредно положение, в страната.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *