Забраняват публиката по мачовете

Забраняват публиката по мачовете

Ако футболните запалянковци не спазват COVID мерките, ще забранят присъствието на публиката, независимо че мачът се играе на открито. Това обявиха за „Монитор” от Министерството на здравеопазването.

 

 

Според сегашните правила за противоепидемични мерки зрителите трябва да седят през 2 седалки, тоест да се използва 30% от капацитета на стадиона. Повод за реакцията на МЗ станаха мачовете от последния уикенд, на които публиката определено не спазваше мерките, както потвърдиха очевидци.

„Да пуснем в тълпата РЗИ инспектори да глобят 100 човека е абсурдно. Как да влезят и да глобят тези хора, защото не спазват мерките. Затова мислим по-крути мерки”, коментира представител на МЗ и призна, че просто

нямат ефективен подход за контрол

по време на мачовете и проверки реално не се правят.

От РЗИ-София заявиха за „Монитор”, че проверка за нарушения на противоепидемичните мерки могат да правят освен инспекторите на РЗИ, но и тези от столичния инспекторат и полицаите. По време на футболна среща по принцип присъстват полицаи. За да не се получи дублиране на дейността, по време на мач този контрол го проследяват органите на реда.

По отношение на концертите през последната седмица има съставени около 15 акта за неспазване на противоепидемичните мерки, казаха още от МЗ.

Във връзка с това, че има множество заведения, които работят въпреки забраната, от ведомството обмислят да сигнализират прокуратурата за такива нарушители. За да се спазват по-ефективно противоепидемичните мерки, здравните власти вече инструктираха контролните органи за всеки случай на грубо нарушение, рецидиви или отказ да изпълнят разпореждане да се сезира прокуратурата за наличие на престъпление по чл. 355 от Наказателния кодекс.

„Там алинея първа казва – който наруши наредба, правила, мерки, издадени против разпространението и появяването на зараза по хората, се наказва с лишаване от свобода до 3 години и глоба от 1000 до 10 000. В алинея втора пише, че ако деянието е извършено по време на епидемия, пандемия или извънредно положение, свързано със смъртни случаи, наказанието е

лишаване от свобода до 5 години и глоба от 10 до 50 хил лв.

Дал съм писмено указание на РЗИ, когато установят такива случаи, веднага да информират с писмо съответната прокуратура, която да предприеме съответни действия по този член.

Има си закон, просто трябва да го спазваме, да се подкрепят структурите и проверяващите, влизат в план и прокуратурата и мисля, че така ще се създаде ред, вместо да викаме вижте какво става в Гърция, ние нищо не правим. Просто ще прилагаме закона и нещата ще си влязат в ред”, каза още за „Монитор” високопоставен човек в Министерството на здравеопазването.

От министерството посочват, че в много медии се показват репортажи, показващи неспазване и дори открито противопоставяне на противоепидемичните мерки, най-често от нощни заведения, но даже от някои кметове.

Пряка последица от такова противоправно поведение е увеличаването на броя на заразените и починали наши сънародници. Само за последното денонощие броят на новите случаи на заразяване е 1998, а на починалите – 139, изтъкват от МЗ.

Оттам допълват, че пропагандата срещу ваксинацията и неспазването на физическите мерки за ограничаване на разпространението могат да доведат единствено до още по-лоши резултати.

МЗ иска контролните органи на РЗИ, МВР, БАБХ и общинските администрации

да засилят контрола

по спазването на противоепидемичните мерките, като за всеки случай на грубо нарушение съставените констативни протоколи да се изпращат на прокуратурата.

Инспекторите от РЗИ продължават с проверките за спазването на противоепидемичните мерки в страната. За изминалата седмица са направени 3280 проверки. Издадените предписания за констатирани някакви нарушения са над 909, става ясно от данни на Министерството на здравеопазването. Най-много проверки има направени в София – 997, което е близо половината от всички инспекции, а най-малко във Видин – 16.

В столицата инспекторите са проверили 518 обекта

с обществено предназначение, 287 търговски обекта, 192 заведения за обществено хранене. Издадени са 92 предписания. 32 проверки са извършили здравните инспектори в Софийска област. РЗИ-Монтана е извършила 164 проверки. Обект на проверките са били 47 заведения за обществено хранене, както и 67 търговски обекта. Издадени са 206 предписания. 377 заведения за обществено хранене, 190 обекта с обществено предназначение, 145 търговски обекта са проверили здравните инспектори в Благоевград. РЗИ-Пловдив са извършили 221 проверки, сред които 76 заведения за обществено хранене, както и 63 търговски обекта. Здравните инспектори в Русе са извършили 116 проверки и са издадени 97 предписания. Проверени са 53 обекта с обществено предназначение. Инспекторите във Варна са извършили 39 проверки, като са издадени 203 предписания. 78 проверки отчита РЗИ-Стара Загора за седмица. Издадени са 17 предписания. В Ямбол са извършени 70 проверки. Издадени са 155 предписания. РЗИ-Перник са извършили 103 проверки, като са издадени 7 предписания. 68 проверки са извършили здравните инспектори в Смолян, а в Бургас – 55. 115 обекта с обществено предназначение са проверили инспекторите от РЗИ-Добрич миналата седмица. Издадени са 16 предписания. Инспекторите от РЗИ-Кюстендил и от РЗИ-Сливен са извършили по 40 проверки, от РЗИ-Пазарджик – 39, от РЗИ-Габрово – 56, а от РЗИ-Плевен – 43. 112 проверки са извършени от РЗИ-Търговище. Инспектирани са 37 търговски обекта, 25 заведения за обществено хранене, 30 обекта с обществено предназначение. Издадени са 32 предписания. РЗИ-Враца са извършили 83 проверки, сред които 55 обекта с обществено предназначение. Издадени са 66 предписания. Здравните инспектори във Велико Търново са извършили 98 проверки и са издадени 18 предписания. РЗИ-Хасково са проверили 52 обекта, РЗИ-Разград – 85, РЗИ-Шумен – 49, РЗИ-Видин – 16, РЗИ-Кърджали – 26, а РЗИ-Ловеч – 58. 48 проверки са извършили здравните инспектори на РЗИ-Силистра през изминалата седмица. Няма издадени предписания, протоколи или разпореждания./monitor.bg

loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *