Жители от Гоце Делчев и региона излизат на протест за отваряне на ГКПП „Илинден-Ексохи“

Жители от Гоце Делчев и региона излизат на протест за отваряне на ГКПП „Илинден-Ексохи“

На 23 юни, от 18 часа представители на бизнеса, търговци и  жители от региона излизат на организиран в социалните мрежи протест срещу ограниченията на гръцките власти за преминаване през граничния пункт „Илинден-Ексохи“. Протестът ще се проведе при кръговото кръстовище до митницата в град Гоце Делчев от 18 часа.

Уведомително писмо за протеста вече е внесено до кмета на община Гоце Делчев, тъй като организаторите смятат да се съберат на пътя, преминаващ през града и водещ до граничния пункт „Илинден-Ексохи“.

Над сто фирми са подкрепили протестната подписка. Организаторите на протеста са изпратили писма до българското министерство на външните работи и до дипломатическите представителства на съседни държави, засегнати от ограниченията.

Засегнатите от ограниченията за преминаване през ГКПП „Илинден-Ексохи“ заявяват, че няма логика граничния пункт да не бъде напълно отворен за туристи и за камиони, тъй като ситуацията с Covid пандемията е овладяна. От ноември 2020г. има забрана за влизане на леки коли, към момента се допускат само тежкотоварните камиони  от 7 до 23 часа.

Недоволство има и сред туристическия бизнес в южната ни съседка, който губи от отказани резервации заради километричните опашки на ГКПП „ Кулата-Промахон“ .

Местната власт в Северна Гърция също настоява за отваряне на всички гранични пунктове с България, съобщава БНР.

Централните телевизионни медии в Гърция всеки петък са с директни репортажи от Промахон-Кулата, където всеки ден има километрични опашки . „Това е срам за гръцкия туризъм и за страната“, коментира телевизия „Опън“.

Медиите задават въпроси директно към министъра на туризма защо не се отвори граничен пункт „Илинден -Ексохи“, което ще облекчи натоварването на „Кулата-Промахон“.

loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *