Жителите на с. Рилци скочиха срещу поставянето на 5G антена до къщите им

Жителите на благоевградското с. Рилци скочиха срещу идеята на дружество „Цетин България“ ЕАД да разположи в рамките на селото, непосредствено зад къщата на арх. Саргалиев, 5G антена. За намерението на фирмата те разбрали от инвестиционно намерение, с което се иска промяна в общия устройствен план на местността Гогеви валти с цел разполагане в един от имотите на приемо-предавателна станция.

„Настояваме на дружеството да бъде предложено по-удачно място за изграждане на станцията, което да е отдалечено от къщите“, коментира кметът на селото Крум Крумов. Причината е, че той и жителите на Рилци се притесняват за живота и здравето си, пише „Струма“.

Още в събота вечерта Крумов инициира петиция срещу антената, която за часове събра 136 гласа „подкрепям“ срещу едва 14 „не подкрепям“. Хората гласуват с трите си имена, а сред подкрепилите петицията са и бившият областен лидер на БСП Юлиян Гошев, общинският съветник д-р Владимир Пандев и др.

Успоредно с това до петък Крумов ще събира в кабинета си и подписи на рилчани, които не желаят антената до домовете си. Идеята е следващия понеделник подписката да бъде входирана в деловодството на община Благоевград, за да може да влезе в дневния ред на декемврийската сесия на ОбС.

„Цетин България“ е компания на 1 г., която пое инфраструктурата на един от телекомите. Тя отговаря за клетъчната мрежа (2G, 3G, 4G и най-новата 5G), поддържайки общо 3154 външни базови станции и микро базови станции. Срещу нейните 5G антени вече скочиха жители на Карлово, Поморие, София и други населени места. В социалните мрежи има дори групи срещу въвеждането на мобилните мрежи от 5-о поколение, най-популярната от които е “Stop5G Bulgaria“.

В нея членуват хора, убедени, че технологията убива птици и създава предпоставки за множество заболявания. В общественото пространство се въртят няколко конспиративни твърдения, според които радиацията от 5G понижава имунната система и прави организма по-податлив на коронавируса, пандемията е измислена с цел да се прикрият пагубните ефекти на 5G лъчението, че гр. Ухан е бил една огромна тестова лаборатория за 5G…

Към момента няма научно потвърждение на нито едно от тези твърдения.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *