Жепейците: Влаковете за Бургас са с по 900 души, а нямаме вагони

Жепейците: Влаковете за Бургас са с по 900 души, а нямаме вагони

Реваншистка политическа чистка – така от БСП определиха освобождаването на Гергана Алексова от поста заместник-директор на Национална компания железопътна инфраструктура – НКЖИ, в първия ден от работата на служебното правителство.

Алексова е член на левицата, където смятат, че тя е отстранена заради обявената проверка на част от обществените поръчки в компанията, започнати от нея.

Несправяне с поставените задачи въпреки огромното желание е причината Управителният съвет на държавната компания да вземе решение за нейното освобождаване, обясни генералният директор Златин Крумов на извънреден брифинг по темата. Той поясни, че по вина на Гергана Алексова НКЖИ е останала за определен период от време без горива, без застраховка трудова злополука на служителите и без хигиенизиране на жп гарите.

Крумов посочи, че е подал сигнали за корупция срещу Гергана Алексова и получил заплахи от БСП за политическа репресия, за което е сезирал компетентните органи.

„Не очаквах, че ще има такива сътресения. Това са дразнещи неща за хората долу“, коментира пред БНР Петър Бунев – председател на Синдиката на железничарите в България към КНСБ. Според него разкриването на трета, допълнителна бройка за заместник-директор е било продиктувано от политически натиск – „да си назначим наш човек“, което се случвало постоянно в държавните компании и „политиката взема превес над икономиката“. Бройката е открита от Николай Събев, „който не благоволи да дойде даже на предаването“ (на властта – бел. ред.), уточни синдикалистът. По думите му вече бившият транспортен министър не е допринесъл „за доброто развитие на железницата“.

„Човек трябва да си дава сметка, че когато влиза с едни на власт, трябва и да си ходи с тези, които си тръгват. Защото така си влязъл.“

Проверките в НКЖИ не са спирали никога, подчерта Петър Бунев, според когото Събев, който бил назначил „всякакви одити и проверки“, е имал време „за тези седем месеца да извади някои неща“. „Наистина ходеха хората с тубите да си зареждат машините, за да могат да работят. Но дали г-жа Алексова е виновна, нямам информация“, каза още Бунев.

Най-важно в момента е защо от 15 нови локомотива „Сименс“ 8 вече не се движат, настоя синдикалистът. По думите му компанията изпитва трудност с локомотивите. „Ние сме с минус 20 локомотива. Пътниците се увеличават, а ние не можем да предложим услуга. Влаковете са Бургас са с по 900, по 800 човека, а ние нямаме вагони“.

„Най-лесно е БДЖ да го изкараш на печалба. Няма нищо по-лесно от това“, обобщи Петър Бунев. Той призова „да се снижи политическият разговор“, защото есента ще бъде доста тежка, а инфлацията отдавна е изяла увеличенията.

loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.