Женска фолклорна група „Детелина“ – гр. Симитли е Лаурет ІІ степен на Световния шампионат по фолклор 2020

 Женската група от Симитли участва в категория „Групи за народни песни и автентичен фолклор“ с изпълнение на песента „Чобан Нено“.

 

Участие във фестивала взеха 87 конкуриращи се състава и индивидуални изпълнители от 14 държави и 3 континента.

 

Председател на журиращата комисия бе проф. Николай Кравцов – заслужил деятел на изкуствата в Русия, професор, кандидат изкуствовед, декан в Санктпетербургския държавен институт за култура и изкуство, лауреат „Золотой Книги Отечества“. Членовете на оценителния състав бяха: г-жа Цацрал Баатар – директор на Азиатския шампионат по фолклор „Азия фолк“, г-жа Мариана Нуцова – етнолог и програмен директор на Еврофолк ТВ, маестро Георги Янков – музикален специалист и г-н Валентин Халваджиев – хореограф.

 

Заради епидемичните мерки, свързани с коронавируса, фестивалът беше онлайн, като участниците изпращаха свои видеа. В рамките на Световния форум се проведе и онлайн предаване на живо по платформата Zoom, което даде възможност на журиращата комисия да обобщи и обяви впечатленията си от представянето на участниците и да коментира важни теми, свързани със съхранението и разпространението на народните изкуства.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *