Жената на Ембака се измъкна без присъда по делото за укриване на чужд трактор

Жената на Ембака се измъкна без присъда по делото за укриване на чужд трактор

С оправдателна присъда приключи мегаделото в Районен съд – Сандански срещу Десислава Първанова, съпруга на Емил Първанов Ембака, който е обвиняем за убийството на Николай Чивиев на АМ „Струма”. Делото срещу нея беше за вещно укривателство с цел облага на трактор, марка „Джон Диър” 6140R, находящ се в хале в промишлената зона на Сандански. Направените разноски по делото остава да се заплатят от държавата.

Според решението на съда Д. Първанова е невиновна за това, че на неустановена дата през юли 2015 г. в хале е укрила трактор на обща стойност 110 508 лв. с цел да набави за себе си имотна облага при условията на посредствено извършителство – чрез използване на Йордан Костадинов, пише в. „Струма“. Тя е укрила чужда движима вещ – трактор, като е предполагала, че е придобит от друго лице, чрез измама, престъпление по чл. 346, ал. 1 от НК. Според събраните доказателства по делото е установено, че тракторът бил последователно транспортиран от гарата в Сандански до фамилната ферма на Ембака в с. Лешница, а след това в наетото специално за целта хале на бившата консервна фабрика в местността Мацкова градина с цел неговото укриване.

Пред разследващите Д. Първанова е твърдяла, че тракторът е внесен от Америка. При извършения оглед на мястото инспектори на Агенция „Митници” са констатирали, че в контейнера, с който тя твърдяла, че е пристигнала пратката, е установено наличие на останки от изгорял трактор, както и лек автомобил „Ауди”. Напълно унищожени били електрическата система на трактора, гумите, седалките, стъклата, както и двигателят, от който останала само металната част. Вещото лице не открило номер на рама и двигател, тъй като това било невъзможно предвид състоянието, в което се намирала вещта.

След изготвяне на оценката и плащане на дължимите мита и такси контейнерът бил освободен от митницата и транспортиран до жп гарата в с. Дамяница. При пристигането му на гарата е била и Първанова, която лично присъствала при разтоварването на стоките, намиращи се в него, а именно лек автомобил „Ауди” и обгорели части от трактор. Обвиняемата лично видяла какво точно било внесено от Америка.

В хода на досъдебното производство била извършена трасологична експертиза на крадения трактор, която установила наличие на интервенции по заличаване на оригиналния номер на рама с шлайф и набиването на друг. При извършената софтуерна проверка на бордови компютър, инсталиран на трактора от производителя, на дисплея се изписали реалните номера на рамата и двигателя на машината, които съвпадат с тези на трактора на фирма „Агробулдин”, което потвърждава кражбата.

Обвинението срещу Д. Първанова е за вещно укривателство с цел имотна облага. За този вид престъпление законът предвижда наказание „лишаване от свобода” от една до шест години.

Делото стартира още през 2017 г., но след отлагане на заседания по различни причини до произнасяне на присъда не се стигна. Решението подлежи на обжалване пред Окръжен съд – Благоевград.

loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *