Ето кога ще бъде въведен пълен локдаун в България

Ето кога ще бъде въведен пълен локдаун в България

Ако заболеваемостта в страната не бъде овладяна, нараства лавинообразно и достигне над 1 000 заразени на 100 000 души и запълване на леглата за неинтензивни грижи над 9 000, ще се реши за въвеждането на локдаун. Това обяви в ефира на Нова телевизиязам.-здравният министър д-р Александър Златанов.

„Ние сме на принципа към определен момент да се въвеждат необходимите мерки. Ако се стигне дотам, ще започнем с частичен локдаун за неваксинираните. Ограничаване на времето, в което ще могат да излизат извън къщи”, добави той.

Според Златанов мерките са въведени адекватно и в точния момент с иеята да се запази свободата на хората. Ако обаче не се овладее заболеваемостта, тогава здравните власти няма да имаме друг избор освен локдаун.„Ако се стигне до локдаун , надявам се да не се стигне до там,  надявам се да има  до частичен локдаун, да не могат да излизат хората, които не са ваксинирани”, коментира зам.-здравният министър .По думите му се обсъжда локдаун както в Русия и възрастните хора над 60 години да не могат да излизат от домовете си и изобщо невакнирнаи да излизат вечер.

По думите му ако се наложи може да пращаме ковид болни в Гърция, засега обаче няма нужда от това, но уточни, че има такъв механизъм това да се случи. За това да пращаме наши болни на лечение зад граница  заговори още през миналата седмица здравният министър Стойчо Кацаров. Златанов сега уточни, че това засега е само възможност, ако се наложи и изрази надежда да не се стига до такъв сценарий.

В момента 7 000 души с коронавирус са настанени в лечебни заведения. „Почти над 600 пациенти са в интензивните отделения. При положение, че на този етап сме разкрили около 700 легла за интензивни грижи. Към момента, според необходимостите, поетапно разкриваме легла за лежащи COVID пациенти”, уточни той.

Златанов увери, че от Здравното министерство имат готовност да увеличат още интензивните легла, но за сметка на други дейности. „Опитваме се всячески да не спрем спешните оперативни интервенции, операции и други”, добави зам.-министърът. Той коментира още, че заради въведения ковид сертификат се правят много повее тестове от което е намаляла скритата заболеваемост.

Относно зеления сертификат, Златанов беше категоричен, че от министерството нямат никакво намерение да се откажат от тази мярка. По думите му рестрикцията е въведена напълно адекватно в точния момент. Той обаче не беше изненадан, че има пробив зеления сертификат, коеот беше показано във видеорепортаж., в него се влизаше на мсета с чужда зелен паспорт. В такива случаи на санкция подлежи лицето, което показва чуждия сертификат, защото трудно може да се докаже, че доброволно се е озовал документа в лицето. По отношение на проверките за спазване на ограниченията , тойувери, че се правят стотици, като наложените глоби са 30.

Зам.-министърът опроверга твърденията, че поръчката за щадящите тестове ще бъде спечелена от фирма близка до властта. Тези обвинения се появиха от бившия здравен министър проф. Костадин Ангелов. „Крадецът вика дръжте крадецът”, каза Златанов. Той посочи, че за закупуването на щадящите тестове била сформирана експертна комисия от 15 човека, които да преценят и намерят начина да се купят тези тестове. „Как ще се договоря с 15 човека”, каза още министърът и посочи, че ще се търси най ниска цена и качество, може да се закупят повече от една фирма тези тестове./monitor.bg

loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *