Естрадната прима Йорданка Христова е извадена от списъка с предложения за пенсии на победителите от „Златният Орфей“

Естрадната прима Йорданка Христова е извадена от списъка с предложения за пенсии на победителите от „Златният Орфей“

Естрадната прима Йорданка Христова е извадена от списъка с предложения за пенсии на победителите от „Златният Орфей“, съобщиха от правителствената информационна служба. Заедно с нея отпада и композиторът Атанас Косев, който почина на 7 февруари, а причината за това е, че те вече взимат такива. Данчето е първата звезда, на която дадоха пенсия за особени заслуги още през 2007 г.

 

 

„Пенсия за особени заслуги по отменения чл. 91 КСО, не може да се получава заедно с друг вид пенсия, да преминава в наследствена пенсия и/или да се получава заедно с държавна парична награда по Закона за награждаване на лицата с особени заслуги към българската държава и нацията“, обясниха от МС.

Освен наградите на 63-мата лауреати на Орфея, парламентът прие и проекторешението за пожизнените държавни парични награди в размер на 700 лева за особени заслуги към българската държава и нацията и за изключителни постижения и цялостен принос в областта на културата на 8 творци. Те са писателите Антон Дончев и Кольо Колев, пианистът Атанас Куртев, журналистът Владимир Гаджев, скулпторът Георги Чапкънов, актьорите Ицхак Финци и Цветана Манева и режисьорът Ласка Минчева.

 

monitor.bg

loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *