Есенен вирус със силна кашлица  удря ушите

Есенен вирус със силна кашлица удря ушите

Есенен вирус със силна кашлица, която продължава месец, хрема и възпаления на ушите опразни детските градини и училищата, сигнализират читатели на “24 часа”. Увеличава се заболеваемостта от вируси при учениците, а най-чести са острите респираторни вирусни инфекции на горни и долни дихателни пътища, обясняват специалистите.

Болки в гърлото, висока температура, кашлица, хрема, отпадналост и намален апетит са най-честите симптоми според личните лекари.

“В момента сред децата има параинфлуенца вируси, намаляха риновирусите, които преди месец бяха доминиращи”,

обясни вирусологът и съветник по здравните въпроси на Столичната община проф. Тодор Кантарджиев пред “24 часа”. По думите му респираторните инфекции са се увеличили, защото хората вече не спазват противоепидемични мерки.

“През последните две години се спазваха някакви мерки и тези инфекции бяха намалели драстично, сега обаче не се спазват”, коментира Кантарджиев.

Увеличението на заразените се потвърждава и от данните на Националния център по заразни и паразитни болести, според които за седмица те са нараснали с над 1000. В последната седмица на октомври заболелите с остри респираторни заболявания са били 1941, а за периода от 31 октомври до 6 ноември те са се увеличили с 1031 души и общият им брой е 2972.

По време на пандемията имунитетът при най-малките е отслабнал и те боледуват по-тежко,

смятат личните лекари. “Голяма част от пациентите идват с тежка кашлица, която продължава месец, освен това са с висока температура, някои са с повръщане, разстройство или ангина”, обясни общопрактикуващият лекар д-р Емануела Божилова. Според нея обаче не само децата, но и родителите се заразяват от върлуващите вируси в момента. “Всички вируси в този сезон – аденовируси, риновируси, както и чревните са много заразни и цялото семейство се разболява”, обясни още джипито.

В затворени пространства параинфлуенца вирусът се предава от дете на дете по въздушно-капков път.

Инкубационният период е от 2 до 4 дни,

а малчуганите са заразни първите няколко дни, след като се появят симптомите.

За това състояние се препоръчва домашен режим, покой и точно спазване на предписаното лечение.

Лечението не започва с антибиотици при лица с добър имунитет,

казва доц. Галя Ганчева от Клиниката по инфекциозни заболявания към университетската болница в Плевен.

Такъв подход (ранно назначаване на антибиотик) е допустим само при рискови пациенти – новородени, ранна кърмаческа възраст, лица с трайни увреждания, с онкологични заболявания, провеждащи имуносупресираща терапия и имунокомпрометирани вследствие друго инфекциозно заболяване. Сред най-важните профилактични мерки, целящи преустановяване на разпространението на инфекцията са карантината, използване на лични предпазни средства (маски) и правилен респираторен етикет, обяснява доцентката, която е член на лигата “Лекарите, на които вярваме” на “24 часа”.

Невиждан бум на възпаленията на ушите при децата отчитат УНГ специалистите, а усложненията се получават след изкарани респираторни инфекции.

С 357 повече деца са преминали през УНГ отделението на УМБАЛ “Царица Йоанна – ИСУЛ” през октомври в сравнение със септември, обясни лекарят специализант д-р Кирил Пеев. Според него

35% от всички преминали деца до 12 години през септември са били с възпаление на ушите,

докато за октомври те са над половината. Увеличение има и на приетите в болница – 4 за септември и 9 за следващия месец.

Есенните вируси обаче като че ли позакъсняха този сезон, тъй като през минали години те върлуваха точно в средата на септември, като поваляха както деца, така и възрастни. В началото на тази учебна година личните лекари успокояваха, че като цяло се наблюдава спокоен откъм сезонни инфекции период. Средно между двама и петима пациенти с гадене, температура и болки в тялото приемаха джипитата на ден през септември. В момента обаче кабинетите са пълни, обясняват специалистите. Засега няма грип, категорични са те. “У нас ще има настъпление на грип A, а пикът ще бъде през март”, обясни проф. Кантарджиев.

loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.