Емил Радев: Евродепутати готвят резолюция срещу страната ни

Много чакан доклад. Той е обективен и положителен. За пръв път ЕК прави доклад за всички страни-членки и то в областта на върховенството на закона. Това коментира евродепутатът Емил Радев в предаването „Още от деня“ по БНТ.

Думите му са във връзка с публикувания Доклад за върховенството на закона в държавите-членки на ЕК.

„Преди една седмица заместник-председателят на Европейската комисия Вера Юрова ясно каза, че България ясно е изпълнила всички свои ангажименти. Този доклад замества мониторингът над страната ни. Той е много важен“, изтъкна Емил Радев.

Евродепутатът призна, че се готви резолюция срещу страната ни. По думите му това се случва, защото политическите битки са се пренесли в политическите партии в ЕП. „В този доклад констатациите са положителни“, категоричен бе Радев.

„Не сме изпълнили една от препоръчките на ЕС, а именно отчетността на дейността на главния прокурор. В момента разследване може да прави само Прокуратурата. Нямаме друг конституционен модел. Новите конституционни промени могат да дадат някакво решение в тази насока, но това минава през венецианската комисия“, коментира евродепутатът.

„С обикновени промени в законодателството не можем да решим големи промени и да изпълним препоръчките на Венецианската комисия. Именно затова предприехми стъпки за свикване на Велико Народно събрание и промени в Конституцията“, обясни той.

„Докладът отчита, че има конкретни действия срешу корупцията по високите етажи на властта, но сега очакват да има и присъди. България е една от малкото страни с пиета обща стратегия за борба с корупцията. Има недостатъци, но това са препоръки, които трябва да се изпълняват“, каза още Емил Радев.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *