Емил Нешев: Гадаем и стреляме на посоки в търсенето на изчезналия сноубордист

Информацията, която имаме е последното предполагаемо местонахождение на изчезналия сноубордист в Рила. Оттам нататък всичко е гадаене и в общи линии стреляме на сляпо. Опитваме се да предугадим и предвидим какво точно се е случило, въпреки че практиката показва, че не можем да предугадим какво се е случило, заяви директорът на Планинската спасителна служба Емил Нешев.

В студиото на БНТ Нешев обясни, че основното, което затруднява спасителите е липсата на каквато и да било точна информация, която да ги отведе до конкретното място към сноубордиста. Ски зоната трябвало да има ангажимент към всички възможни рискове за клиентите си.

Всички мерки, които можели да бъдат вземани от ПСС са взети, претърсени са всички възможни и невъзможни райони. Мерките не дават резултат и за съжаление има такива случаи в планината, посочи Нешев и допълни, че шансовете изчезналият сноубордист да бъде жив, са минимални.

Възможно е да се поднови спасителната акция за изчезналия сноубордист в Рила

Условията в планината и към момента крият риск за живота на спасителите

Основните причини за инцидентите в планината са надценяване на възможностите и подценяване. Редно е да се ходи в планината с лавинна екипировка, а момчето не е било такъв тип катерач. От ПСС се опитали да потърсят мобилния телефона на пострадалия сноубордист и винаги са работили добре с мобилните оператори. Има частни случаи, какъв е този, в който няма как да ни помогне. В планинските условия много често мобилните телефони нямат обхват, но една клетка не е достатъчна да се даде точка с точните координати на телефона, отбеляза Нешев.

Той посочи, че при тежки лавиноопасни условия, да се търси изчезнал човек, е все едно да се търси игла в копа сено.

За нуждите на ПСС да имат медицински хеликоптер за издирването на изчезнали хора в планината, Нешев заяви, че очаква през 2023 г. да има хеликоптер за Планинската спасителна служба. В много редки случаи бихме могли да разчитаме на военен хеликоптер, но това се случва в много редки случаи. Във всеки един момент, в който можем да влезем на терен и е безопасно, ние ще го направим, увери Нешев.

Той предупреди, че най-рисковите планини са подценените планини. Винаги трябва да бъдем готови за това, което ни очаква в планината, но можем да бъдем готови тогава, когато сме информирани, категоричен бе Нешев. По думите му всеки, който излиза в планината трябва да бъде наясно с прогнозата за времето, с рисковете и да прецени дали си заслужава да отиде. Като цяло инцидентите в планината са повече.

 

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *