„Ел Би Булгарикум“ вдига цените на сиренето и кашкавала с над 50 на сто

„Ел Би Булгарикум“ вдига цените на сиренето и кашкавала с над 50 на сто

Държавната „Ел Би Булгарикум“ вдига цените на сиренето и кашкавала с над 50 на сто от идната седмица, съобщи Би Ти Ви. Вместо 13 лева за опаковка от 800 грама кашкавал, клиентите ще плащат 19 лева. Същото количество сирене ще струва 16 вместо 10 лева.

Новият директор на „Ел Би Булгарикум“ Ивайло Лилов, който е на поста от края на септември, коментира, че досега цените са били под себестойността на продуктите. През миналата година на два пъти – през февруари и март бяха намалени цените на продукцията на държавната фирма. Аргументът на тогавашното ръководство беше, че са били договорени по-добри условия за доставка на суровините. Министърът на икономиката в служебното правителство Никола Стоянов пък не спираше да повтаря, че така ще бъдат свалени цените и на другите производители.

В резултат пред фирмените магазини на „Ел Би Булгарикум“ се образуваха опашки, а продуктите в тях свършваха за часове. Продавачките в тях пък казваха на клиентите, че при тях се купува това, което е налично, а не това, което търсят, съобщи Дневник.

Сега от „Ел Би Булгарикум“ пресмятат, че един килограм кашкавал се прави от десет литра мляко, които дружеството купува за 13 лева с ДДС. Така старите цени на кашкавала и сиренето едва са покривали разходите за млякото, без да се смятат останалите – за труд, за ток и за транспорт.

„На практика от неправилното остойностяване дружеството е губило. Да, действително това е основният проблем и ако беше продължила тази тенденция за още един такъв период от една година, дружеството нямаше да може да покрива разходите си“, посочва Лилов. Той има амбицията до половин година да стабилизира компанията.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *