Едно яйце на ден намалява риска от сърдечносъдови заболявания и инсулт

Едно яйце на ден намалява риска от сърдечносъдови заболявания и инсулт

Консумацията на повече яйца намалява риска от сърдечносъдови заболявания и инсулт, според проучване на Пекинския университет. Причината е, че яйцата повишават „добрия“ холестерол. Дори едно яйце на ден е достатъчно за осезаеми резултати в тази област, съобщи БГНЕС.

Изследователите са установили, че ако консумирате по едно яйце на ден, това ще увеличи „добрия“ холестерол в организма ви. „Добрият“ холестерол е липопротеин с висока плътност, който премахва „лошия“ холестерол, известен още като липопротеин с ниска плътност. До това заключение стигат епидемиолози от Пекинския университет.

Първият автор на изследването д-р Ланг Пан заяви: „Малко изследователи са проучвали връзката между консумацията на яйца и сърдечносъдовите заболявания.“ Учените са набрали 4778 жители на Китай за проучването. 3401 от тях са страдали от сърдечносъдови заболявания.

Кръвните тестове показват, че хората, които консумират яйца в умерени количества, имат по-високи нива на аполипопротеин А1, който е съставна част и градивен материал на „добрия“ холестерол. По-конкретно, те имат повече молекули липопротеини с висока плътност, които помагат да се поддържат артериите и другите кръвоносни съдове свободни от лош холестерол, предпазвайки ги от образуване на кръвни съсиреци и високо кръвно налягане. Те предотвратяват запушването на кръвоносните съдове, които снабдяват с кръв важни органи, включително сърцето и мозъка.

loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *