Единството на нацията и равенството между българите у нас и в чужбина трябва да бъде възстановено

Единството на нацията, върховенство на закона и ясно разделение на властите са трите основи върху, които стои силната държава. Държава с правила и ясен хоризонт за бъдещето. С екип от над 50 водещи експерти в различни области ПП „Републиканци за България“ с № 21 в интегралната бюлетина е готова да посрещне предизвикателствата за постигането на целта, като поставя тези три стълба в сърцето на предизборната си програма.

„Единството на нацията и равенството между българите у нас и в чужбина трябва да бъде възстановено. То не е възможно обаче когато повече от 2 млн. българи остават неглижирани от държавата и затруднени дори в правото си на вот или да бъдат избрани. Необходими са правила – еднакви за всички“, каза водачът на листата на ПП „Републиканци за България“ в Бургас, д-р Виктор Серафимов.

По думите му, приоритет в програмата на партията е реформирана съдебната система и върховенство на закона. „Дефицитите там са сериозни. Необходимо е да разпуснем специализираното наказателно правосъдие и да предприемем редица мерки, които да ограничат властта на Главния прокурор и политическото влияние върху Висшия съдебен съвет. Част от мерките изискват и конституционни промени, които сме длъжни да направим“, каза д-р Виктор Серафимов.

ПП “Републиканци за България“ дава сериозна заявка за възстановяването на държавността с опит за разделението на властите, върху което се крепят устоите на демокрацията. Нещо, което днес е поставено под въпрос. „Трите власти – изпълнителна, законодателна и съдебна се намират в подчинено положение. Това не може да продължава. Живеем във време, което изисква да имаме компетентни министри, силен парламент и справедлив съд“, допълни той.

В предизборната си програма, партията под номер 21 в интегралната бюлетина,  включва и непопулярни мерки, често разчитани като абстрактни от управляващите. Сред тях е създаването на
Министерство на българите в чужбина.

Ведомство, което да води проактивна политика за използването на този важен национален капитал за бъдещото ни развитие в икономически, политически и социален план. Паралелно с това, работа трябва да започне и специален фонд за финансиране на проекти на българските общности зад граница и „Вазов институт“, който ще има задачата да популяризира българската култура по света.

„Всяка година сънародниците ни от чужбина изпращат в България над 1 млрд. евро. Редно е да върнем обратно към тях поне 1% от тези средства. Затова предлагаме да бъде създаден държавен фонд, който ежегодно да финансира малки проекти (до 25 000 евро) на българите зад граница на обща стойност от поне 10 млн. евро. По този начин ще допринесем за подобряването на имиджа на страната ни и за засилване на връзката с нашите сънародници“, отчитат републиканците в Бургас.

Партията не прави завои по вижданията си за външната политика на страната. Приоритет остава ограничаването на руските позиции у нас и утвърждаването на стратегическото ни партньорство със САЩ. Наред с това се предлага и създаването на нова Стратегия за национална сигурност и Военна доктрина на България.

Още мерки    

Изграждане на иновативни университетски кампуси в изостаналите райони, което ще даде нов тласък за развитието им, се посочва в предизборната платформа на ПП РБ. Оттам ще настояват и за отварянето на Зелени трансгранични коридори за тежкотоварни МПС-та и държавна помощ за всеки, решил да закупи електрически автомобил в България.

 

Flagman.bg 

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *