Египет обяви нова археологическа находка

Египет обяви нова археологическа находка

Египет с нова археологическа находка. Държавата е открила повече от 50 саркофага в погребални камери южно от Кайро в Сакара, некрополи в древната египетска столица Мемфис, обект от Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО, информира АФП.

Снимка 514326

Източник: ЕПА

Министерството на туризма и антиките обяви, че археолозите са направили „големи открития“. Те са ръководени от египтолога Захи Хавас.

Дървените саркофази, които датират от Новото царство (1580 до 1070 пр.н.е), са открити в 52 погребални камери на дълбочина 10-12 метра.

Хавас коментира, че е открит погребалният храм на съпругата на фараон Тети, а също така са намерени три склада, построени от тухли. Египтологът заяви още, че последните археологически открития могат да хвърлят светлина върху историята на Сакара по време на Новото царство. Находката е до пирамидата, където фараон Тети, първият от шеста династия по време на Старото царство, е погребан.

Снимка 514325

Източник: ЕПА

През ноември Египет обяви, че е открил повече от 100 непокътнати саркофага. В началото на същия месец археолози показаха 59 добре запазени саркофага, които датират от 2500 г.

 

news.bg

loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *