Анонси

Египет забрани заради коронавируса угощенията, давани на Рамазан на бедни

Египетските власти забраниха обществените благотворителни угощения по време на свещения месец Рамазан, в опит да овладеят разпространението на новия коронавирус, съобщиха днес държавни медии, цитирани от ДПА.

В Египет благодетели традиционно устройват такива угощения, на които се предлага ифтар – безплатна храна на нуждаещите се след залез слънце, когато постенето за деня приключи.

Деветият месец от ислямския лунен календар – Рамазанът, ще започне в условията на растяща загриженост в мюсюлманските страни, че пандемията ще се отрази на спазването на свързаните с него изисквания.

Министерството по въпросите на вакъфите, което отговаря за джамиите в преобладаващо мюсюлмански Египет, съобщи, че тази година няма да позволи даването на угощения ифтар около мюсюлманските храмове.

„Призоваваме всички благодетели, благотворителни асоциации и други институции, които обичайно са подреждали масите за ифтар през свещения месец, тази година да предлагат благотворителност под формата на пари в брой или хранителни стоки за бедните и нуждаещите се“, се казва в съобщение на министерството, цитирано от БТА.

Миналия месец Египет затвори джамиите като предпазна мярка срещу коронавируса, който е заразил 1070 души в страната и е отнел живота на 71 от тях.

По време на Рамазана вярващите мюсюлмани се въздържат от ядене, пиене и пушене от зазоряване до здрач. Постенето е един от петте стълбове на исляма, заедно със засвидетелстването на вярата, молитвата пет пъти на ден, даването на милостиня и поклонението до свещените градове в Саудитска Арабия.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *