Египет забрани заради коронавируса угощенията, давани на Рамазан на бедни

Египет забрани заради коронавируса угощенията, давани на Рамазан на бедни

Египетските власти забраниха обществените благотворителни угощения по време на свещения месец Рамазан, в опит да овладеят разпространението на новия коронавирус, съобщиха днес държавни медии, цитирани от ДПА.

В Египет благодетели традиционно устройват такива угощения, на които се предлага ифтар – безплатна храна на нуждаещите се след залез слънце, когато постенето за деня приключи.

Деветият месец от ислямския лунен календар – Рамазанът, ще започне в условията на растяща загриженост в мюсюлманските страни, че пандемията ще се отрази на спазването на свързаните с него изисквания.

Министерството по въпросите на вакъфите, което отговаря за джамиите в преобладаващо мюсюлмански Египет, съобщи, че тази година няма да позволи даването на угощения ифтар около мюсюлманските храмове.

„Призоваваме всички благодетели, благотворителни асоциации и други институции, които обичайно са подреждали масите за ифтар през свещения месец, тази година да предлагат благотворителност под формата на пари в брой или хранителни стоки за бедните и нуждаещите се“, се казва в съобщение на министерството, цитирано от БТА.

Миналия месец Египет затвори джамиите като предпазна мярка срещу коронавируса, който е заразил 1070 души в страната и е отнел живота на 71 от тях.

По време на Рамазана вярващите мюсюлмани се въздържат от ядене, пиене и пушене от зазоряване до здрач. Постенето е един от петте стълбове на исляма, заедно със засвидетелстването на вярата, молитвата пет пъти на ден, даването на милостиня и поклонението до свещените градове в Саудитска Арабия.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *