Европейски държави с нови ограничения за разпространение на Covid-19

След като вчера от Световната здравна организация заявиха, че в Европа се наблюдават притеснителни нива на разпространение на коронавируса, днес редица страни съобщиха за налагане на нови ограничения, предаде actualno.com.

Във Франция властите в Ница планират да ограничат събиранията на повече от 10 души, здравният министър Оливие Веран заяви, че утре ще бъдат обявени допълнителни ограничения за Ница и още един голям френски град – Лион.

От другата страна на Ламанша властите налагат още рестрикции в части от Англия и основно в североизточната й част. От националната статистика заявиха, че случаите на коронавирус в седмицата до 10 септември са били почти 60 хиляди, която е нарастване с около 50 на сто спрямо седмица по-рано.

В Шотландия премиерът Никола Стърджън предупреди хората да спазват ограниченията , макар според ситуацията там да не е толкова тежка: „През следващите дни вероятно ще трябва да бъдат взети някои трудни, но необходими решения. Ако искаме да избегнем нова пълна карантина, не е възможно да не не правим нищо. Моля ви през този уикенд стриктно да спазвате всички правила и съвети“.

В испанската столица Мадрид, където броят на заразените достигна два пъти и половина повече отколкото в останалата част на страната, властите планират драстични ограничения на социалните дейности.

Чехия пък съобщава за рекорден брой новозаразени с коронавирус. За пръв път от началото на пандемията новите потвърдени случаи са над 3000 на ден, а маските стават задължителни в училище от днес.

Извън Европа Израел се превърна в първата страна, която наложи повторна националната карантина за три седмици.

От Световната здравна организация днес заявиха, че страните са много по-подготвени за ситуацията, отколкото през март, но предупредиха, че мерките трябва да се спазват. Регионалният директор за Европа Ханс Клуге посочи:

„Знаем какво трябва да се направи. Рисковано е да сравняваме страните една по една – видяхме, че при първата вълна, тези, които бяха, така да се каже, най-добрите ученици, сега преживяват трудни времена. Така че в този смисъл ключът е в засилване на колективните усилия за прилагане на това, което знаем, че работи“.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *