Еврокомисията препоръчва завръщане към „неограничено движене“ в ЕС

Вътрешните граници на Европейския съюз трябва бързо да се отворят с множащите се свидетелства, че отслабва предаването на новия коронавирус. Препоръката е за завръщане към „неограничено движение“ в рамките на съюза, но с предупреждение, че забраните може да се върнат, ако ситуацията с пандемията се влоши.

Това са част от препоръките, които днес Европейската комисия ще представи, а „Ройтерс“ ги цитира на базата на проект на документа. Той идва в самото начало на туристически сезон за 150 млрд. евро в ЕС, който тази година е застрашен от пълен провал, ако не се либерализира по някакъв начин придвижването поне между страните членки, предаде Дневник.

Позицията на ЕК има само препоръчителна сила, крайните решения са на националните правителства.

В него се казвало още:

– пътниците и екипажите на самолетите трябва да носят предпазни маски

– на летищата трябва да се носят предпазни маски и да има контролни мерки като измерване на температурата преди допускането на хората на борда

– в самолетите няма нужда да се оставят празни седалки или да се разместват пътниците по „шахматна“ схема

– не е ясно дали това лято ще има туристи от страни извън ЕС; препоръката на Еврокомисията е да се удължи забраната те да влизат до 15 юни, но и след това в доумента се казвало, че „националният и вътрешният за ЕС туризъм ще са доминиращи в краткосрочен план“

– европейците трябва да могат безопасно да отсядат в хотели, да посещават ресторанти или плажове, но докато няма ваксина трябва да има нагласа, че при поява на много нови случаи ограниченията бързо ще се върнат

– приложения за мобилни устройства, с които да се проследяват контактите на хората (включително на територията на други страни), трябва да бъдат използвани единствено на доброволна основа; не бива допускането до транспортни средства да става при условие, че пътникът показва инсталирана подобна програма.

Комисията изчислява, че в туристическия сектор на ЕС близо 6.4 милиона работни места ще бъдат изгубени тази година. През първото тримесечие загубите в оборота вече са в рамките на 80-90 процента, припомня „Ройтерс“, цитирайки данни на четири ресорни сдружения.

В петък и събота Германия запова да отваря границите с няколко съседни държави, но Италия не е сред тях. Все още много страни или не пускат чужденци, включително граждани на ЕС, или изискват при влизане те да се подложат на самоизолация. Това са мерки, при които туризъм е невъзможно да има.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *