Еврокомисарят Габриел: Учениците да преследват мечтите си

Еврокомисарят Габриел: Учениците да преследват мечтите си

Нека учениците преследват мечтите си. Вярно е, че има предизвикателства, но те ни откриват и нови възможности. Именно сега Европа се нуждае от енергията, творчеството и новаторския дух на младите хора повече от всякога. Ние не се нуждаем от изгубено поколение, а от обновено поколение. През 2021 г. програма „Еразъм+“ ще обхване и ученици от средните училища. Това написа еврокомисарят ни Мария Габриел във Фейсбук, а повод е нейно интервю пред испански ежедневник El País.

Кризата ни даде урок, че трябва да бъдем по-гъвкави и да предлагаме нови формати по програмите. Същевременно виртуалната мобилност никога няма да замени физическата мобилност, казва Габриел.

По думите й е нужно младите хора да подобрят своите цифрови умения.

„През 2021 г. 90% от работните места ще ги изискват, а сега 44% от европейските граждани и 37% от работещите имат основни цифрови умения“, изтъква еврокомисарят.

Според нея има нужда от повече момичета и жени със знания за работата с изкуствения интелект и киберсигурността.

„Общи предизвикателства в Европа са недостатъчната цифрова свързаност и нуждата от оборудване. Ето защо предвиждаме стартирането на програма, така че училищата в селските и отдалечените райони да имат добра интернет връзка. Амбицията ни е и да създадем европейски академии за учители, които да работят съвместно за създаване на безплатни цифрови материали за всички училища“, завършва Габриел.

loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.