9 септември, 2020

Pirin Press

Пиринският новинар

Д-р Румен Кондев: COVID-19 продължава да ни изненадва, при симптоми – потърсете незабавно помощ от лекар!

 „Към този момент във Вътрешно отделение на МБАЛ – Благоевград има 10 пациенти с COVID-19, трима са пред изписване, днес сме им пуснали PCR тестове – при отрицателни ги изписваме. Те са в добро общо състояние.

 През трите празнични дни приехме трима болни – 2-ма са положителни с COVID-19, 1 е с пневмония, но с отрицателен PCR тест и е настанен в отделението уши нос гърло“ – съобщи в здравния час на Радио Благоевград д-р Румен Кондев, завеждащ Вътрешно отделение на благоевградската болница. Той посочи, че само един пациент е в по-тежко състояние и възстановяването му протича по-трудно – 14 дни е с кислород, но от вчера има подобрение. 1 болен е приведен в отделението по реанимация, в стабилно състояние е. Възрастовата категория на пациентите е между 50 и 60-годишна възраст. Добрата новина е, че повече са изписаните болни, по-малко са новопостъпилите болни.

 „Вирусът продължава да изненадва и нас, лекарите. Голяма част от болните идват при нас без сериозни оплаквания – изпотяване и общо неразположение. Има пациенти, които по собствена инициатива правят рентгенова снимка и се оказва, че имат двустранна пневмония. Нищо, че нямат симптоми, най-добре е тези болни да потърсят лекарска помощ и да бъдат настанени в болница, защото там са под наблюдение, а и не се знае дали в следващите дни няма да се усложнят“ – уточни специалистът.  Той акцентира върху връзката личен лекар – пациент. Лекарят трябва да предостави направление за рентген и да следи състоянието на пациента.

Д-р Кондев посочи, че един от най-трудните моменти е липсата на достатъчно лекари-специалисти, при положение, че Благоевградска област е с много заболели спрямо останалите области в страната. „Допълнително натоварване и напрежение се създава при хоспитализиране на болни с COVID-19 от други общини в областта. Аз не мога да върна болни хора, сега имаме 3-ма от Гоце Делчев, въпреки че има решение болните да се лекуват в най-близкото болнично заведение по местоживеене. Има общински болници и в Гоце Делчев, в Разлог, Сандански, макар че и там вероятно отделенията са пълни“ – каза в заключение д-р Румен Кондев, завеждащ Вътрешно отделение на  най-голямото болнично заведение в Югозапада.

 

bnr.bg

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *