Д-р Румен Кондев: Няма ръст на хоспитализирани с COVID-19 в МБАЛ – Благоевград

Д-р Румен Кондев: Няма ръст на хоспитализирани с COVID-19 в МБАЛ – Благоевград

„В момента във Вътрешно отделение на МБАЛ-Благоевград са хоспитализирани 16 пациенти с COVID-19. През последните дни се наблюдава запазване нивото на болните – колкото изписваме, толкова и приемаме за лечение. Радващо е, че състоянието на болните е добро, няма тежко болни с дихателна недостатъчност. Всички са с положителен PCR, с двустранни пневмонии, но състоянието им не е тежко“ – каза в здравния час на Радио Благоевград д-р Румен Кондев, завеждащ отделението в най-голямата болница в Югозапада.  Според него въпреки високия брой инфектирани през последното денонощие – 72 лица, не всички ще стигнат до болнично лечение. От отделението извършват  телефонни консултации с  болни на домашно лечение по отношение прилаганата терапия с антибиотици, следи се състоянието им.

„Категорично мога да кажа, че болните в отделението се повлияват много добре от лечението с „Ремдесивир“. Особено при пациенти, които са в началото на лечението има много добър ефект – почти веднага отзвучава температурата, кашлица, влажни хрипове. Симптоматиката е същата – отпадналост, болки в ставите, суха дразнеща кашлица, невисока температура. Водещо е отмаляването на болните и кашлица“. Възрастовият профил на болните е различен – от 30 до 80 години. Преди седмица от отделението са изписани три пациентки над 75-годишна възраст в много добро състояние.

В края на месец февруари и началото на март ще има по-ясна картина за заболеваемостта в Благоевградска област. „ Не очаквам да има трета вълна с COVID-19, защото много хора преминаха през инфекцията, но противоепидемичните мерки трябва да се спазват със цялата строгост“ – каза в заключение д-р Румен Кондев, завеждащ Вътрешно отделение в МБАЛ-Благоевград.

 

bnr.bg

loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *