Д-р М. Баймакова: Симптомите на Западнонилската треска са сходни с COVID-19

Между 28 август и 3 септември тази година държавите-членки на Европейския съюз съобщиха за 37 случая за инфекция с  WNV/Западнонилска треска/ при хора. Гърция – 23, Италия 7, Испания 5 и Румъния 2. Всички случаи са съобщени от райони които са били засегнати през предишните сезони на предаване. Тази седмица два случая са съобщени от Гърция – 1 и Испания 1. Няма съобщения за случаи на инфекция с WNV или смъртни случаи при хора от съседните на ЕС страни. Има ли случаи в България със Западнонилска треска?

  „В България към  този момент няма регистрирани случаи. По данни на Европейския център за контрол и превенция на болестите през този сезон се наблюдава пик, от началото на сезона са 159 човешки случаи. В България няма регистриран случай,  въпреки, че ни сме близо до рискови зони като Гърция – особено северната и част, Румъния. Вирусът циркулира, но в периода на пандемия, тъй като повечето случаи са безсимптомни, не се търси това заболяване“ – каза в месечното издание на рубриката „Инфекциозен навигатор“  гл. ас. д-р Магдалена Баймакова от Катедрата по инфекциозни болести във Военномедицинска академия – София.

Западнонилската треска е вирусно заболяване от т.нар. трансмисивни болести. „В случая говорим заболяване, предавано чрез комари. Комарите са вектор и чрез ухапване, ако те са инфектирани с вируса, могат да заразят хората. Вирусът циркулира между комарите и птиците. Хората, които извършват надзора следят за заболели птици –гарвани, сойки, сови, ястреби, които се заразяват помежду си като предават заболяването пак  чрез комарите. Включвайки комарите в общата картина – те са малкия играч, който успява да пренесе вируса и да подържа циркулацията на вируса и съответно да заразява и хората“.

В повечето случаи инфекцията е безсимптомна при хората. Един от пет инфектирани развива температура, поради това  може да се асоциира с летен грип, тъй като са налице сходни симптоми – температура, мускулно-ставни болни, гадене, повръщане, общо неразположение. „Някои от тези симптоми са характерни и за covid-19 и става още по трудно човек да се ориентира. Големите проблеми са свързани с неврологичните прояви – менингит, енцефалит, полиомиелит. От тези хора с невроинвазивна форма  при 1 от 10 може да се стигне до смърт. Тези, които ще оцелеят развиват продължително време остатъчни неврологични прояви – слабост в крайниците, хронична умора“.

Лечението на заболяването не е специфично, фокусът е патогенетичното и симптоматично лечение.

Най-важните превантивни мерки са насочени към максимално ограничаване разпространението на комарите в населените места. Мерките, които всеки може да приложи, трябва да бъдат ориентирани към предпазване от ухапване от комари. „Не трябва да позволяваме в домовете ни , в открити помещения, да се задържа вода. Когато излизаме навън, ако не сме със защитно облекло – да използваме репеленти. Ако намерим умрели птици, трябва да сигнализираме властите и да не ги пипаме с голи ръце“.

 

bnr.bg

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *