Д-р Мончева: Имунизационният кабинет към РЗИ-Благоевград отваря врати

Д-р Мончева: Имунизационният кабинет към РЗИ-Благоевград отваря врати

„В четвъртък официално ще отвори врати нов имунизационен кабинет в Регионалната здравна инспекция . Първите ваксинирани в него ще бъдат заявилите желание преподаватели от Югозападния университет „Неофит Рилски“. Там ще се ваксинират само граждани, които нямат личен лекар. Всички останали – при общопрактикуващия си лекар от началото на март“ – каза в интервю за Радио Благоевград д-р Веселка Мончева, директор Дирекция „Надзор на заразните болести“ в здравната инспекция.

По думите и плавно вървим нагоре по отношение заболеваемостта с covid-19, но няма драстичен скок. За предходната седмица потвърдените случаи са 264, в сравнение преди 2 седмици те са – 226. На домашно лечение и наблюдение са 205 лица, 59 са приети в болница за изследвания и лечение. Заетите легла в момента в цялата Благоевградска област са 172 , в интензивния сектор са 6 лица.

Тя уточни и инфектираните за последното денонощие – 72 лица. От тях в Благоевград – 21 случая, Гоце Делчев – 14, Разлог – 10, Петрич – 1, в Банско – 1. Най-малко носители на вируса са във възрастта до 24 години – 7. Във възрастовата група от 50 до 64 години – 95 лица, 65-79 години – 76 лица, 25-49- години – 74.

Специалистът заяви, че в момента се имунизират учители и непедагогически персонал от областта, продължават имунизациите и при медицински лица. Ще бъдат ваксинирани настанените в домовете за възрастни хора и социални работници.

До момента са направени 1912 дози ваксини на „Пфайзер“. 500 дози са налични в склада на здравната инспекция, които са предназначени за преподавателите в ЮЗУ „Н. Рилски“, както и за учители от Благоевград и областта. Очакват се нови доставки от „Пфайзер/Бионтех“.

loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *