Д-р Лъчезар Томов: Да се мисли стратегически – след Коледа да направим по-сериозно затваряне

Д-р Лъчезар Томов: Да се мисли стратегически – след Коледа да направим по-сериозно затваряне

За продължаване на по-строгите мерки настоява експертът. Ето как се мотивира той:

„Имаме с по 20% спад на новите случаи, който се дължи най-вече на София и на някои части в страната“, съобщи математикът д-р Лъчезар Томов в „Денят започва с Георги Любенов“ за резултатите за последните 7 дни. Според него има разлика в това как се прилагат мерките, доколко се спазват.

Най-добре се справиха с пандемията държавите, които реагираха рано – още в края на януари, началото на февруари, ние реагирахме в началото на март. И основното сред мерките им е затварянето на държавата, задължителната карантина от 14 дни, като не са отпуснали режима през лятото. Като примери д-р Томов даде Южна Корея и Тайван.

Прогноза не може да се направи за след празниците какви ще са резултатите, защото не може да се предвиди как ще празнуват хората – тя зависи от тяхното поведение, отбеляза математикът.

„Трябва да има затваряне, потискане, ваксиниране. Да се мисли стратегически – след Коледа да направим по-сериозно затваряне, да свалим нивата и да започне нормално ваксинация. За да можем през лятото да започнем да забравяме за проблема.“

Направил е оценка, че смъртността сега ще започне леко да пада, което ще се покаже като по-бърз спад, защото имаме все повече възрастни хора болни, което означава, че все повече хора са в интензивно отделение и все по-дълго те ще бъдат лекувани.

Данните показват, че процентът заразени при нас не е голям, каза д-р Томов. У нас болни са били 10-15 % от населението.

При претоварената здравна система има хора, които се лекуват вкъщи, а са за хоспитализация, около 15-20% от новите случаи би трябвало да са хоспитализирани, но няма къде да се хоспитализират. Те се лекуват с пневмонии вкъщи, с кислородни апарати вкъщи. Това е болест, която е неуправляема, вие сте вкъщи, почивате, не влизате в регистрацията. Така обясни математикът голямата смъртност общо и ниската от случаите с COVID-19.

Хората ходят болни на работа, тъй като заболяването често започва леко и без никакви симптоми, особено мъжете на възраст 35-55 години, и се забавят с лечението, други искат бързо да влязат в болница, но няма място.

 

Petel.bg

loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *