Д-р Кацаров – Въвеждането на зеленият сертификат и пречупването на вълната не са съвпадение

България обърна епидемичната вълна без да влиза в локдаун. Въвеждането на зеленият сертификат и пречупването на вълната не са съвпадение. Не е съвпадение и по-високият процент ваксинация. Това беше успешен модел и подход, заяви здравният министър д-р Стойчо Кацаров пред NOVA.

По думите му и в парламента трябва да се влиза със зелен сертификат, защото по този начин ще дадат пример на обществото. „Призовавам ги да гласуват такова решение”, каза Кацаров. Той пожела успех на бъдещия здравен министър, защото това било най-тежкото министерство. Законът му е дал отговорност да пуска и спира всички дейности по време на пандемия. Според Кацаров все пак на наследника му ще му бъде по-лесно, защото зад себе си той обаче ще има политическо мнозинство, докато служебният министър е трябвало да се бори с всички партии, които са си водели предизборната кампания кампанията.

Д-р Кацаров посочи възможната според него причината за високата смъртност у нас – ниският процент на ваксинация. „Здравните власти не лекуват, лекуват лечебните заведение. Ние само следим за организацията. Всеки болен има достъп до медицинска помощ. Още от лятото беше планирано всичко. Смъртността трябва да бъде анализирана в детайли. 90% от починалите са над 60-годишна възраст неваксинирани. Затова призовах възрастните хора да се ваксинират”, обясни Кацаров. Той припомни, че още със стъпването си в длъжност и дал зелен коридор за ваксинация на възрастните при личните лекари. Министърът смята, че имунизацията трябва да остане доброволна.

Той обясни и какво се случва с тестовете за учениците и защо доставките се бавят. „Доставките обикновено са от Китай и отнема време, докато пристигнат. Договорили сме над 4 милиона теста. Над милион и половина са доставени на МОН. Останалите ще бъдат доставени тази и другата седмица”, поясни министърът на здравеопазването. По думите този проблем бил в цяла Европа, защото всички страни били влезли в червена зона.

Според д-р Кацаров има осигурени тестове за учениците до средата на януари. Затова и имало време МОН да си планира следващите доставки, за да няма проблем.

„Всеки осигурява тестовете за своето ведомство. В случая ние се ангажирахме да помогнем на образователните власти, защото си даваме сметка, че това се прави за първи път и е трудно. Имахме най-доброто желание да помогнем, като закупим вместо тях тестове”, обясни още д-р Стойчо Кацаров.

Във връзка с прага от 50% ученици в паралелка със сертификат или съгласие за тестване, за да могат да се върнат в клас, Кацаров обясни, че това не зависило от МЗ, от образователните власти. „Според мен трябва да се осигурят и за няколко ученици. Нашето изискване като здравни власти е да се осигури безопасна среда за учителите и учениците. Точно колко е организационен въпрос”, предложи той.

„Това не зависи от МЗ, а от образователните власти. Според мен би трябвало да се осигурят условия за всички, които искат да учат присъствено, дори да става въпрос за няколко ученици. Нашето изискване е да осигурим безопасна среда в училищата.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *