Д-р Илиев за това, коя е по-добрата ваксина

Д-р Илиев за това, коя е по-добрата ваксина

„За съжаление дискусия коя ваксина е по-добра, дали моята е по-добра от твоята, започва се води на много места. Това е естествената човешка психика. Тук е много важно институциите и експертите да кажат, че такава съпоставка не води до никъде. Мнението от досегашните проучвания показва, че РНК ваксините са по-ефективни от тази на „Астра Зенека”. Проучване, публикувано вчера, за голям брой пациенти във Великобритания, където тя се прилага рутинно, обаче показа една много по-висока ефективност, отколкото очаквахме”, коментира в ефира на „Здравей, България” по NOVA завеждащият лабораторията по инфекции на мозъка в Берн д-р Аспарух Илиев.

„По-добре да не водим тази дискусия. Важното е много хора да се ваксинират, така че да се преборим с вируса”, подчерта д-р Илиев.

По думите на експерта засега няма конкретни контра индикации за използване на отделните ваксини в отделните рискови групи. По отношение на ваксината на „Астра Зенека” – някои държави изчакват или я разрешиха с уговорка заради по-малкия брой изследвания при по-възрастни хора, но данните от тази седмица показват много добра ефективност.

„Съпоставени с другите ваксини, с които сме имунизирани в ранна детска възраст, сегашните медикаменти срещу ковид-19 имат малко по-висока честота на абсолютно безобидни странични реакции. Това са главоболие, температура, втрисане. Те преминават в първите 24 до 48 часа. Могат да бъдат блокирани успешно с „Парацетамол” и „Ибупрофен”, посочи експертът.

От 100 ваксинирани, 23-30 имат странични реакции. Ето защо е добре след ваксинация човек да не се натоварва умствено и физически.

„По никакъв начин ваксинирането не води до заразяване с вируса”, категоричен е доктор Илиев. Страничните реакции означават, че имунната система реагира адекватно. „Но ако няма такива реакции – това не означава, че тя не работи”.

Експертът посочи, че РНК ваксините по никакъв начин не променят човешката ДНК.

По думите му ваксината не пречи на раково болни хора да се имунизират – напротив, тези пациенти попадат в рискова група и трябва да се защитят от ковид-19. Проблемът при тях е, че противораковите терапии често потискат имунитета.

По отношение на автоимунните заболявания – ваксинацията срещу коронавируса също не е противопоказна.

Д-р Илиев отчете, че в Швейцария, въпреки че ваксината на „Астра Зенека” все още не е одобрена и това води до забавяне, масовото ваксиниране върви с доста по-бързи темпове, отколкото в България. А в Германия препаратът на „Астра Зенека” е една от основните ваксини. Недостиг на дози за ваксинация има в цяла Европа.

Лекарят посочи, че при РНК ваксините добър имунитет има още през първата седмица след ваксинирането.

Не трябва да се ваксинират болни с висока температура. След ваксинация изветсно време не трябва да се пие алкохол. Появата на антитела не елиминира автоматично вируса и не прекратява напълно предаването му на други хора, така че ваксинираните трябва да продължат да спазват защитните мерки и да носят предпазни маски.

 

Vesti.bg

loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *