Д-р Джема Грозданова: Електронното управление е мярката срещу корупцията

Акценти от участието на д-р Джема Грозданова в предаването „Панорама“ по БНТ. Тя е водач на листата на ПП „Републиканци за България“ в 24 МИР-София, Международен секретар и член на Изпълнителния съвет на партията.

Най-важното, което иска да промени на тези избори е хората да гласуват и да разберат, че тяхното мнение има значение:

 1. Искам младите хора да гласуват, защото са интуитивни и мислят по различен начин. Искам българите в чужбина да успеят да упражнят правото си на глас;
 2. Най-важното за мен е да дойдат хора, които са диалогични, търпеливи, балансирани с бизнес ориентация, чисти, необвързани хора. Програмата е много издържана и иновативна;
 3. Искам в тази кампания да си говорим по същество, а не да правим черен PR;
 4. Искам институциите да са уважавани и народните представители да пазят достойнството на избирателя. Да има политическа коректност.

Какво трябва да се направи спешно по темите със Здравната криза и Икономиката:

 1. Спешно трябва да се прекратят всички порочни практики. Трябва да спре изливането на пари в нереформирана система. Реформата беше невъзможна, защото всички се съобразяваха с интереси. Трябва смелост за промени в здравеопазването и политически гръб и доверие;
 2. Твърдо сме против одържавяването на системата;
 3. Не се мотивират хората да се ваксинират, а само се броят ваксини. Най-много ме притеснява изявлението, че не бива да си въобразяваме, че имаме право на избор на ваксина. От ПП „Републиканци за България“ сме за контрол, конкуренция и избор в здравеопазването.

Възстановяването на икономиката е свързано с ваксинирането. Европа и България направиха не малко грешки в разпределението на поръчките за ваксини. Освен политика ще се появи и дискриминация в Ковид кризата.

 1. Икономиката на България в следващия програмен период ще зависи от реализацията на плана за възстановяване на ЕС. Дано успеем да вложим тези милиарди в качествени и модерни проекти. А не в такива, каквито виждаме в центъра на София.

Конкретни идеи на Републиканци за България за борба с корупцията и злоупотребите с власт:

Корупцията не е усещане, това е факт.

 1. Пълната свобода на правоохранителните и правораздавателните органите за борба с корупцията, да няма политически чадър върху никого, това е начинът. Ако ние като общество проявяваме нетърпимост към корупцията нещата ще са много по-лесни.

Създадоха се институции и структури. Повечето от тях с препоръки от Европа. Тук искам да изясня една заблуда, която много умело се прокара в медиите преди година. Механизмът за сътрудничество и оценка на ЕК не е прекратен -той се занимава с корупцията още от 2007 г. Механизмът продължава паралелно с новия хоризонтален механизъм за наблюдение на върховенството на закона и свободата на медиите. Има и трети мониторинг на Съвета на Европа. Въпросът е дали това работи. Според мен не е достатъчно. И пак казвам зависи от нас.

 1. В борбата с корупцията не показваме решителност;
 2. Електронното управление е мярката срещу корупционния натиск и корупционните точки.

За коя своя грешка ще си признаете?

Задържах се твърде дълго в този модел на управление. До тогава правех всичко по силите си да си върша добре работа  в полза на държавата.

За тази грешка и за други, които не осъзнавам, се извинявам на хората, които представлявах. Моля ги за извинение.

Бъдещото управление. С кого можете да се съюзите и с кого – никога?

Зависи какъв ще е рискът за бъдещето на държавата. Резултатите ще покажат. С този въпрос се чертаят разделителни линии.

Трябва  да се говори за възможностите след изборите дори и с партиите, с които не си на едно мнение.

Но, за да не ме обвините в безпринципност, нашите възможни партньори са тези,  които следват линията на евроатлантическите принципи и поддържат развитието на европейския проект.

Кой е най-големият проблем на България?

Проблемът е, че не сме обединени и се разделяме. Ако искаме резултат трябва да го променим.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *