Д-р Гергана Николова: Мерките се спазват само в училищата и в лечебните заведения

Д-р Гергана Николова: Мерките се спазват само в училищата и в лечебните заведения

Най-лошото е, че се фиксираме върху носенето на маски, спазването на дистанция в училище и нищо друго не съществува. Излезте в ежедневието и вижте колко се спазва заповедта за носенето на маски в затворени пространства, къде се осъществява контрол – защото извън училищата никой не съблюдава за носенето на маски.

Това заяви в „Денят започва“ по БНТ общопрактикуващият лекар Гергана Николова. Според нея мерките се спазват само в училищата и лечебните заведения.

Тя коментира, че е много лесно човек да отрече съществуването на заразата, защото това не променя по никакъв начин неговия живот.

„Когато кажа, че едно нещо не съществува, не ми се налага да се съобразявам с мерки и да променям ритъма си. Може би ние сме единствената държава, където се позволява разнопосочно говорене, защото хората, които ни слушат, не са специалисти и не са длъжни да вземат правилната позиция. Затова и Лекарският съюз се обърна към своите членове, защото ние сме призвани да пазим обществото и да мислим като лекари, единствено и само като лекари“, допълни лекарят.

Доктор Николова каза още, че лекарите искат в статистиката за новозаразените да има и анализ дори за това къде са тези заразени хора, с какво се занимават. В нея не казват къде са заразените медици, даде пример докторът.

Тя говори и за проблема със заместването и заяви, че ще се обърнат към Здравната каса, защото по сега действащото законодателство този, който е титуляр на практиката, трябва да си намери заместник, но това няма как да стане, ако е в COVID отделение.

„Над 60% от лекарите вече са преминали 50-годишна възраст. И след 5-6 години ще има сериозен недостиг на кадри, по простата причина, че нашата специалност не е желана от младите, страшно много административно натоварване, липса на каквото и да било време, огромна заангажираност. Младите искат да бъдат лекари, а не да се занимават с администрация“, категорична беше д-р Николова.

Тя коментира, че няма как да заработи дистанционната система за предаване на здравните карти, защото няма как да се изпрати здравната карта без преглед. Според нея прегледите трябва да се осъществяват.

Според д-р Николова е важно да има някаква възможност личните лекари да тестват пациентите си, за да определят дали са болни от грип, или не.

loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *