Д-р В. Мончева, РЗИ: Благоевград е огнище на COVID-19, инфектираните в областта намаляват

Д-р В. Мончева, РЗИ: Благоевград е огнище на COVID-19, инфектираните в областта намаляват

„За днешния ден отново в Благоевград са най-много инфектираните с COVID-19 – 110 лица от всички 194 случая за областта. Следват гр. Гоце Делчев – 11, където намаляват случаите, гр. Петрич също 11, гр. Банско – 1, гр. Разлог – 4, гр.  Сандански – 5, гр. Симитли – 3.

За изминалата седмица носителите на инфекцията в област Благоевград са 1040 лица, със 70 по-малко отпреди 2 седмици, което е положителна новина. На домашно лечение са 995 лица, хоспитализирани са 58,  в интензивните отделения на болниците в областта са настанени 14 пациенти. Изписаните за предходната седмица са 57 лица. От началото на пандемията за Благоевградска област са потвърдени 7 129 случая, от тях под домашна карантина – 4785, хоспитализираните до момента са 574, излекуваните са 1 581. По-малко са заболелите лекари и медицински лица през отчетната седмица, в сравнение с предходните“ – обобщението направи за здравния час на Радио Благоевград д-р Веселка Мончева, директор Дирекция „Надзор на заразните болести“ в Регионалната здравна инспекция.

По думите и са седмицата на-висок ръст на инфектирани  с COVID-19 има във възрастовата група от 50 до 64 години – 372 лица, следвани от възрастта между 25-49 години –  352.

Специалистът от здравната инспекция коментира и  очаквания 3-седмичен локдаун в държавата. „Надявам се мерките да влязат в сила, защото здравната система не може да устои на натиска и на големия брой нуждаещи се от хоспитализация. Очакванията са, че 10 – 14-дни по-късно резултатът от мерките да бъде по-добър.

Очаква се предписанията за карантина да бъдат връчвани чрез SMS  и имейл, след като предложението бе прието на първо четене в Народното събрание. „Това би ни улеснило много, защото към момента закъсняваме да обявим карантината с 4-5 дни поради изключителната натовареност на инспекторите“ – каза в заключение д-р Веселка Мончева от Регионалната здравна инспекция в Благоевград.

 

 

bnr.bg

loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *