Д-р Ваня Крънчева: Корона вирусът дойде очаквано и при нас, не допускайте паника

Д-р Ваня Крънчева: Корона вирусът дойде очаквано и при нас, не допускайте паника

Д-р Ваня Крънчева

Нормално е да има притеснения, но не трябва да допускаме паника. Паниката е най-големия враг на рационалното  мислене и  рационалното действие. Спокойствието, информираността и дисциплината са основните неща, с които ще предпазим нас самите, семействата, близките и колегите си.

Това съветва читателите на ПиринПресс, Д-р Ваня Крънчева –  специалист по вътрешни болести и пневмология и фтизиатрия в МБАЛ Разлог.

COVID- 19 е нов щам вирус, който до сега не е откриван при човека. Предава се от човек на човек главно чрез въздушни капчици, когато хората кихат, кашлят или издишат. Инкубационният период (т.е. времето от контакта с болен и появата на симптоми) понастоящем се изчислява между 2 до 14 дни.

Признаците на инфекция включват респираторни симптоми, температура, кашлица и затруднено дишане. Тези симптоми са подобни на обичайния грип. Рисковите групи са възрастни хора и хора с хронични заболявания, които са с намален имунитет. При 80% от пациентите заболяването протича леко. При останалите се развива пневмония различна по тежест. Една малка част развиват остра дихателна недостатъчност, полиорганна недостататъчност и смърт.

Общата смъртност е между 2-4%. 96%-97% от пациентите оздравяват.

Децата почти не са засегнати. При тях симптомите са леки и могат да останат незабелязани. Само 3% са случаите, които засягат млади хора под 20 г. смъртността при хората под 40г е под 0.2%

Как да се предпазим:

  1. Лична хигиена – често миене на ръцете със сапун или дезифенктант
  2. Избягване на места с много хора и контакт с болни
  3. Избягване на ръкуване и близък контакт
  4. Носене на маски само  при симптоми – респираторни симптоми -кихане, кашляне
  5. Търсене на помощ при съмнение за болест – по телефона личен лекар, тел.112
  6. Търсене на информация само от компетентни институци
  7. В никакъв случай самолечение

Специфично лечение за COVID -19 няма. В световен мащаб усилено се работи  и за създаване на ваксина. Има вече разработени няколко проекти, но продължават клиничните изпитвания.

„Ако всички оставим страха, бъдем дисциплинирани и отговорни, ако спазваме всички инструкции на компетентните институции ще забавим и ограничим разпространението на инфекцията и надявам се скоро да я преборим“,  категорична е д-р Крънчева.

 

.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *