Д-р Борис Таблов от Германия: Училища и нощни клубове разпалват заразата, а пикът предстои

Д-р Борис Таблов е трето поколение медик, от 10 години живее и работи в Германия. Намира се на най-предния фронт – реаниматор е, включително и в интензивни ковид отделения. Среща се с най-тежките случаи, когато е извикан по спешност по домовете на пациенти. Изключително интересен и компетентен събеседник, който е видял не веднъж и два пъти с очите си ужаса от коронавируса и смъртта.

– Д-р Таблов, благодаря Ви за отделеното време, което е изключително ценно за един лекар на първа линия в тази пандемия.

– Благодаря, но сега имам повече време, тъй като съм в отпуск. Седя у дома, гледам децата. Не се препоръчват пътуванията в самата Германия, критичните зони непрекъснато се променят. Планирах да изкарам отпуска в България, но няма да стане по същата причина. Не се знае утре кой район в Европа ще мине в „червена“ зона, а и имам възрастни роднини, не е моментът да ги посещавам.

– Вие, за съжаление, се сблъсквате с починали заразени. Какво ще кажете на онези, които не вярват, че се умира от COVID-19, а с COVID-19?

– Човек умира от поражения, нанесени от COVID-19. Пък всеки да го чете, както иска. Настъпват тежки белодробни увреждания, не може организмът да се снабдява с кислород. Има случаи и на поражения на миокарда, на бъбреците. Да, застрашените са хора с придружаващи заболявания, но има и достатъчно други примери.

Човек умира от коронавируса!  Работя медицина от 2002 г., от 7-8 години съм в реанимацията. Дядовците ми бяха лекари, родителите – също. Не помня да е ставало на въпрос дори в разговор за толкова много починали колеги. 15 лекари от едно и също заболяване! Такава грипна вълна не помня! Да не говоря, отиде си цяло семейство медици. И в нашите среди има скептици, спорим. Казвам им, дайте да не вадим генералните изводи, преди да затворим цикъл от една година, тоест през март. Нека не плашим хората, но дотогава да бъдем отговорни.

– Какво е положението в Германия?

– Както навсякъде, притеснително! Растат драматично критичните зони, минаха 100 общините, които имат над 50 заболели на 100 000 население. При 250 заболели следва локален локдаун. Не е още драматично положението, но от 400 заети интензивни легла за седмица-две скочиха до 850. Германия засега е спокойна в това отношения, тъй като разполага с 30 000 интензивни легла. Но при този ръст на позитивните проби след 12 дни ще наблюдаваме стъпаловидно, дори неконтролируемо нарастване. Затова и правителството прави всичко възможно да спре тенденцията.

– Изумително е какво може да стане за 2 седмици. Примерът с Чехия е потресаващ, но и в България всеки ден идва с нов рекорд от заразени.

– Първата вълна на COVID-19 беше само генерална репетиция. Дори експертите са изненадани. Абсолютно безконтролно се разпространява вирусът. При първата вълна през пролетта на практика никой от големите градове на Германия не беше засегнат сериозно, освен Мюнхен в някаква степен. Сега в рамките на седмица всички големи градове прехвърлиха бройката от 100 случая на 100 000 население. Германия трябва да мисли не само за себе си. Холандия иска помощ, споменатата Чехия иска помощ. Полша също.

– Имаше вече такива прецеденти през пролетта, френски и холандски пациенти се лекуваха в германски болници.

– Ще откликнат и сега, но пролетта нямаше такива числа. 3 провинции бяха проблемни, на другите места цареше спокойствие. Сега червената карта става все по-голяма. Както споменахте, на първо място Чехия, която излезе на Карловия мост да празнува победата над вируса. Чета точно, Доналд Тръмп се изцепил, че пандемията в САЩ е към края. Аз лично като лекар смятам, че ще ни удари тепърва. Това беше подготвителна фаза. Сега започва!

Д-р Борис Таблов от Германия: Училища и нощни клубове разпалват заразата, а пикът предстоиНовиниИнформация

– Преценката Ви за ситуацията в България, макар да сте на хиляди километри?

– Не спирам да следя нещата, много съм притеснен. Пролетта България се справи прекрасно, в чужбина ни се радваха. През лятото всички дръпнаха назад, няма лошо, хората искаха да си починат.

Проблемът дойде от друго място. Започна едно безумно говорене „анти“ -коронавирусът е измислица.

Ние обичаме да залитаме по крайностите, по конспирациите

Доста българи смятат, че трябва да се откраднат едни пари, което е показателно, но за доверието в политиците. Ок, навсякъде по света има подобни процеси, обаче това неглижиране на мерките…

Знам, че натискът върху властите е огромен. Но те са необяснимо пасивни, нищо не правят. Несериозно е здравният министър толкова време да упорства, че няма да въвеждаме нови мерки, защото и тези не се спазват. Извинявайте, 4 колеги си отидоха за 4 дни! Той е нашият главнокомандващ! Какво повече да добавим, когато шефът на „Пирогов“ излиза и казва, че болницата е на ръба!

Най-тревожното е, че всяка радикална мярка дава резултат от 2 до 4 седмици по-късно

А ние закъсняваме ежечасно. Знаете ли, Ирландия обяви 6-седмичен локдаун. Знам, икономически и в други отношения това изглежда невъзможно за България! Но Ирландия има числата на България. 1000 заразени на ден и дори по-малка смъртност. Направо си е военно положение там. Не може да мръднеш на повече от 5 км от дома. А предполагам, имат и по-развита здравна система.

– Директно го казвам – ако правителството, което и да е то, забрани на българина да мърда на 5 километра, ще бъде пометено на момента. Няма кой да въведе такива мерки!

– Опасно е политическите партии да извличат активи, защото цената се плаща в човешки животи. Да седнат заедно, да намерят план, да си стиснат ръцете, да излъчат как ще бъдат взети мерките. До излязат с обединена позиция пред хората. Пък после да се карат за политика.

– Какви ​най-неотложни мерки са нужни на България?

– Първо, училищата, знам, че е сериозна тема. Те са сериозен източник на инфекция. В Индия завърши мащабно проучване с около 620 000 заразени. То показва, че децата и подрастващите са силно подценен фактор и основна причина за бума на заразата. Да, аз също съм родител, знам, че присъственото обучение не може да бъде заместено пълноценно по никакъв начин. Но трябва бързо да се обмисли дали училищата не трябва отново да минат онлайн. Нощните заведения! Нали не вярвате, че младежите носят маски и спазват дистанция, като пият по едно?!

– Абсурд! То и без това за младите коронавирусът е грипче!

– Затова също трябва да се обмисли затварянето им. Следващото е масово тестване на контактни лица. И нещо, което не направихме през лятото – работа по разделяне на потоците в болниците. Медиците работят и с едните, и с другите. Ясно доказателство е огромният процент заразени медицински лица. Трябват радикални мерки в това отношение. За да стигнем до елементарното носене на маски, което не се спазва.

– Как да разберат хората, че COVID-19 не е “грипче“, като масово се говори обратното, включително и от лекари?

– Всичко е голяма забава, докато не се запълнят капацитетите на болниците. А дали е корона, дали не, тогава няма да има значение. И ще засегне всички групи заболявания. Защото, като няма лекари, като няма легла, няма значение от какво си болен. Хората още приемат всичко някак повърхностно. Но разликата е очевидна. Докато през пролетта беше по-скоро екзотика да намериш познат, който е заразен, сега е съвсем друго. Само на мен ми писаха поне 10 познати, които не само са позитивни, но имат симптоми.

Вижте, нека всеки изгледа репортажа за бургаския лекар д-р Хубчев, който почина

Имаше силни моменти! Управителят на болницата се извини, тъй като самият той е приемал в началото всичко едва ли не на шега. Трябва ли да почине близък, за да спрем да бъдем недоверчиви.

– Мен лично пък ме разтърси реакцията на децата от Търговище, които отказват да се върнат в клас, тъй като смятат, че са заразили вече покойната им учителка.

– Прочетох и аз. Много е тежко да не ходят дечицата на училище. Да, това ги травмира. Но по-малка травма ли е да се обвиняват за нещо, което е абсолютно недоказуемо?! Това е сериозна психическа травма. А и учителите са следващата група след лекарите. Работят в рискова среда, в затворени помещения, контактуват с много хора. И там не върви добре проследяването при позитивни случаи.

– Споменахте за различни мнения във вашите среди. Допуска ли се обаче по немските национални медии, да кажем, Мангърова риторика?

– Това говорене започва да става опасно. Доцент Мангъров е авторитет, лекувал е пациенти, учил е колеги на занаят, вярват му. Но така хората няма да разберат какво искат от тях. Не става въпрос да се запушват усти. И в Германия има скептици, има група, смятаща всичко за измама. На национално ниво обаче немците са по-рационални, не изпадат в емоции, обясняват на хората в нормална форма. Не става въпрос за плашене с чували трупове, а за ежедневни пояснения.

– Прогноза – кога все пак ще свърши това чудо?!

– Лятото на 2021 година вирусът ще отслабне. Следват два варианта: или дотогава ще влезе в употреба силна ваксина, или ще стане като с испанския грип. Ще изчезне по необяснима, но естествена причина. За лечението специалистите не са оптимисти, лекарство няма да бъде открито. Затова и сега сме безпомощни при тежките случаи – губим между 30 и 50 процента от хората в тежко положение. И то при подобни пациенти има страхотно натоварване на системата. Обикновено са по 15-20 дни в  интензивно! Това води до „затлачване“ на болниците.

В този смисъл ме е яд защо ЕС не приложи азиатския модел?

Пусти права и свободи! Там с пристигането те вкарват 14 дни в хотел, всеки ден ти мерят температурата и те следят. После те пускат от този модерен затвор. Не само Азия, дори в Нова Зеландия и Австралия приложиха драконовски мерки. Но в Европа имаме демокрация. Затова и очаквам втората вълна да бъде кошмарна.

– Последно, тунингован в лаборатория ли е вирусът, както се изрази шефът на  „Пирогов“ професор Балтов?

– И аз имах подобни съмнения в началото. Но редица проучвания го намират за естествен, държи се като такъв. Склонен съм да вярвам, че няма човешка намеса. Но не мога да кажа.

 

 

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *