Държавата и производителите: Място за паника няма, България е осигурена с храна

Държавата и производителите: Място за паника няма, България е осигурена с храна

Резултат с изображение за „храна магазини“

„Българска храна има предостатъчно, за да посрещне всички нужди“, призова към спокойствие земеделският министър Десислава Танева, за да не се юрват хората на опашки по магазините.

Има достатъчно храни, суровини и продукти, за да бъде изхранен българският народ за период от минимум две години, увериха от различните асоциации на хляб, млечни продукти, месни продукти, риба, консерви, вода и безалкохолни напитки. Те излязоха заедно със земеделския министър пред медиите в Министерския съвет, за да успокоят хората. Изпрати ги премиерът в опит да се пресече паниката и презапасяването.

„Всяко презапасяване ще доведе до отражение на семейния бюджет и изхвърляне на храна. Това е безсмислено“, призова Десислава Танева.

„Българските производители на храни са изключително конкурентноспособони, задоволят изцяло вътрешното потребление изцяло, заями Танева и припомни, че освен това ние изнасяме продукция. Зърнопроизводителите имат ресурси от няколко месеца до две години, дори да няма нова реколта. Няма никакво основание за притеснение в тази посока“, успокои земеделската министърка.

„В бранша „хлебопроизводство и сладкарство“ няма никакви поводи за паника, регулярно се изпълняват заявките, има по-голямо търсене на хляб, което ни радва“, заяви Мариана Кукушева.  „Няма колега производител , който да е притеснен за суровината“, увери тя.

Представителите на различните асоциации напомниха, че те винаги са хранели не само населението на България, но са изнасяли и навън. „Място за притеснение за изхранването на българските граждани няма. Да всяваш суматоха, че едва ли не ние няма да се изхранваме, това е изключително несериозно“, каза от името на производителите в сектор „Мляко и млечни продукти“ Димитър Зоров. „Може населението да изкара доста години, стига да сме живи и здрави. Медиите да не търсят сензации – животът продължава, но това, че някой ще бъде под карантина, не значи танкове и самолети по улиците“, напомни още Зоров.

„Можем да спрем да ловим риба и да изхранваме цяла България една година“, похвалиха се от асоциацията на рибопроизводителите.

Десислава Танева пък добави, че в министерството вече работят дистанционно. „Извънредното положение е необходимо, за да има гаранция, че тази социална изолация ще се спази, за да ограничим заболяването. Вирусът не може да съществува и живее във външна среда, за да предполагаме, че може да е рисков“, каза Танева. Нашата индустрия отговаря на най-високите хигиенни изисквания, успокои тя.

loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *