Държавата впряга огромен потенциал, за да овладее галопиращите цени по магазините

Държавата впряга огромен потенциал, за да овладее галопиращите цени по магазините

Агенция Митници, БАБХ, НАП, Комисията за стоковите борси и тържищата /ДКСБТ/ и Комисията за защита на потребителите /КЗП/ ще следят за ценообразуването на стоки и услуги, както и за нелоялни търговски практики. За целта обаче в законодателството трябва да бъде ясно определено понятието „нелоялна търговска практика“, за да има основание и за санкции след проверките в търговските обекти. Това съобщи служебният министър-председател Гълъб Донев след оперативното съвещание с министерствата, които имат отношение към цените и ценообразуването. По думите му, цените от производител до търговец растат необосновано с 20-30 %.

„Ще въведем ежедневен механизъм на контрол от производителя до щанда в магазина, без значение дали са големи магазини или са малки квартални магазини. Ще продължим същата практика, която бяхме въвели при цените на горивата. Ще създадем механизъм, чрез който се цели да се привлекат българските граждани в контрола. Няма да се намесваме в свободния пазар, ще покажем само нелоялните търговски практики. Ще бъдем безкомпромисни в контрола.“ , допълни Гълъб Донев.

По думите му ще се проследява не само формирането на цената на хранителните продукти, но и формирането на печалбата от търговците. „Искаме да гарантираме, че българският потребител е достатъчно защитен и информиран както за цените, така и за качеството на продуктите, не само у нас, но и в другите европейски държави“, обясни Донев. Той бе категоричен, че има проблем във веригата от търговеца на едро до търговеца на дребно.

Гражданите и в момента могат да подават сигнали към Комисията за защита на потребителите, това е органът, който следи цените на хранителните стоки. Обмисляме да направим сайт и в него да има и етичните правила, разясни Донев. Той е категоричен, че създаденият механизъм ще е не само за информираност, но и за контрол.

loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *