Дупничанка купи за 30 000 лв. училището в с. Старчево за старчески дом

Дупничанка купи за 30 000 лв. училището в с. Старчево за старчески дом

Дупничанка купи за 30 000 лв. училището в петричкото село Старчево. Иванка Георгиева Лазова го спечели на публичен търг с явно наддаване, организиран от Общинската администрация на основание чл. 44 от ЗМСМА и Решение № 77 от 30.01.2020 г. на Общински съвет – Петрич за продажбата на школото.

Срещу сумата Лазова получава терен от 4532 кв.м в центъра на селото заедно с построените в него сгради – двуетажна със застроена площ от 592 кв.м, построена през далечната 1954 г.; склад за отоплителни материали с площ 35 кв.м от 1980 г.; навес към склада и просторна външна тоалетна, строена заедно с училището, пише в. „Струма“.

Имотът е актуван с акт за частна общинска собственост през 2007 г., след като училището е затворено поради липса на достатъчно деца.

До края на другата седмица Лазова трябва да преведе по сметката на община Петрич 13 926,28 лв. за земята и още 14 275,60 лв. за сградите, както и 2,2 % местен данък за сумата от 620,44 лв. по Наредбата за реда за придобиване, управление и разпореждане с общинско имущество, и още 60 лева такса за разходите по изготвянето на оценката на имота. В 7-дневен срок след представяне на документи за извършените плащания дамата може да сключи договор за покупко-продажбата с общината и да влезе във владение.

Въпреки опитите ни не успяхме да се свържем с Ив. Лазова, която всъщност е от Петрич, където е завършила местната гимназия “Пейо К. Яворов”, а в момента е собственик на регистрираната в Дупница ЕТ “Иванка Лазова – МВС”.

Кметът на Старчево Георги Кузманов разказа, че се срещнал с дамата, която дошла в селото да огледа училището. Пред него тя споделила, че има намерение да направи в школото зелено училище или старчески дом. „Каквото и да реши да го направи Ваня Лазова, ще е добре, защото сега сградата се руши”, изрази одобрението си за бъдещата инвеститорка селският управник.

Любопитен детайл е, че директор на това училище е бил бащата на бившия благоевградски кмет Костадин Паскалев – Стоян Паскалев, който почина преди няколко години, след като преди това успя да издаде малка книжка с историята на любимото му село.

В момента община Петрич продава за 23 000 лв. и училището в село Гега, което е с двор от 3170 кв.м. В общината има още десетина училища, които бяха закрити през последните години, имотите бяха деактувани в публична общинска собственост, за да могат да бъдат обявени за продан, но интерес към тях няма почти никакъв.

Сред малкото изключения е училището в с. Капатово, което бе продадено през 2008 г. за доста високата цена от 94 000 лв., но продължава да се руши, защото собствениците му не правят нищо. Кметът на селото Андон Илиев призна, че никога не ги е виждал, тъй като сделката станала, преди той да влезе в кметството. Те не били от селото, а управникът случайно научил само фамилията им – Арнаудови, както и че плащат данъците на сградата.

„Нямам обаче никаква идея с каква цел е купена сградата, знам само, че оттогава никой не е дошъл поне да я огледа, преди окончателно да рухне”, изрази огорчението си Илиев.

Че въпросните Арнаудови всъщност са се отказали от покупката си, става ясно от местни имотни сайтове, където те се опитват да го препродадат срещу 160 хил. евро, рекламирайки го, че парцелът от близо 7 дка заедно с руините върху него е отличен за кандидатстване по европрограми.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *