ДПС вдигна мерника на Цвета Караянчева

ДПС вдигна мерника на Цвета Караянчева и предприе законови мерки за нейното отстраняване като председател на Народното събрание.

След проведени консултации проектът на решение за оставка на Цвета Караянчева е внесен с 96 подписа. Това каза председателят на ДПС Мустафа Карадайъ на брифинг. Искането е направено съвместно с БСП, като мотивите за него са тези на Движението – непознаване на конституцията, погазване правилника на парламента, поставяне на законодателната власт в подчинение на изпълнителната, пише standartnews.com.

Карадайъ посочи, че първо са провели консултации с ГЕРБ, които са изразили съгласие с техните мотиви.

Карадайъ посочи още, че ДПС има по- различни мотиви да поиска оставката на Караянчева въпреки че част от тях съвпадат с тези на БСП. Лидерът на ДПС изтъкна, че е нарушено законодателството на страната с неизпълнение на задължението за проверка за съвместимост с избраните от НС органи.

„Внесени сигнали за съвместимост и несъвместимост повече от година не са внесени за разглеждане в пленарна зала“, посочи Карадайъ като мотив за исканата оставка.

Проектът за оставка на Караянчева ще бъде разгледан утре от депутатите. За да бъде гласувана оставката, трябва 50 процента от присъстващите депутати плюс един да гласуват „за“ нейната оставка.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *