До 1.20 лв./кг оферират изкупвачите на череши

До 1.20 лв./кг оферират изкупвачите на череши

Между 80 ст. и 1.20 лв. за кг се очаква да е изкупната цена на червеното злато за Кюстендил, както местните производители наричат черешите. Тазгодишната реколта ще бъде насочена предимно за вътрешния пазар категорични са кюстендилци. Статистиката показва, че черешовите масиви в региона са се увеличили с повече от 150% за последното десетилетие. През 2008 г. са били около 10 000 дка, докато в момента са към 25 000 дка.

Годишно добивите от декар варират между 800 кг до 1,5 т, а при много добри години се достига и до 2 тона. Изчисленията на агроекспертите са тази година черешопроизводителите да прибират 1,5 тона от дка.

Нагласите на Института по земеделие са да има голямо търсене от Пловдивско и Перник, тъй като там са констатирани поражения и измръзвания и няма да имат реколта от череши. След цъфтежното пръскане сега предстои да се направи и това за плодовата оса, подсещат от Института по земеделие в Кюстендил. В Северна България също регистрират големи поражения при овошките, така че хората, които ще изкупуват череши, ще се насочат към Кюстендил. Досега обаче запитванията са за череши за компот, за преработка, бидони за пулп и евентуално за сушене.

Никой не е изявил желание за череши за прясна консумация. Земеделските стопани обаче прогнозират появилият се проблем с работната ръка от миналата година да се задълбочи заради коронавируса. „Нямаме представа как ще става извозването на хората, брането, дали ще се позволи толкова много хора да работят на едно място. Цената се надяваме да бъде поне като миналата година, но това ще го определят преработвателите, от тях зависи цената. За прясна консумация предполагам, че почти няма да има реализация, тъй като вероятността да има износ е малка, а местният пазар е страшно ограничен”, коментира фермерът Любомир Димитров.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *