До края на годината България ще влезе в Шенген и по суша, прогнозира в Благоевград евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Андрей Новаков

До края на годината България ще влезе в Шенген и по суша, прогнозира в Благоевград евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Андрей Новаков

Българската икономика губи хиляди евро всеки ден от чакането по сухопътните граници на Европа, заяви Андрей Новаков, който наскоро измина с камион разстоянието от Видин до Ротердам.

Неговото очакване е до края на годината страната ни и Румъния да бъдат пълноправни членове на Шенген: „Очаквам да влезем в Шенген възможно най-скоро. С оглед на това, че очакваме влизане в еврозоната от 1 януари 2025, е един разумен срок“.

Новаков припомни, че Австрия, която в момента е единствената пречка за приемането ни в Шенген, също е минала по трудния път:

„Тук може би е мястото да припомня, че Австрия е влезнала много трудно в Шенгенското пространство след опозиция не от кой да е, а от Германия и то точно със същите упреци, че не си пази добре външните граници, така че също е влизала поетапно. Отнел е години този процес“.

От това какъв ще бъде Европейският парламент след изборите тази година, зависи накъде ще тръгне Европа, каза евродепутатът:

„Очакванията са Европейският парламент да бъде обновен. Обичайно това се случва между 40 и 60 процента. Разбира се, доверявам се на това, което казват и социолозите, че ЕНП ще увеличи своя дял. Това е много важно за мен. Има вълна вдясно – и консерваторите, и „Ай Ди“ (крайнодясната „Идентичност и демокрация“ в ЕП) в Италия напредват доста. Това, което по-скоро ме успокоява е, че „зелената вълна“, която беше заляла Европа, вече отива на пето, шесто, седмо място“, допълни Новаков, цитиран от БНР.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *