Доц. Мангъров: Грипът е обратното на COVID – напада малките деца

Доц. Мангъров: Грипът е обратното на COVID – напада малките деца

В България не сме много силни по изводите, защото сме склонни да повтаряме едни и същи грешки многократно. С ковид се случи това, което се случва обикновено по тези места. Ние просто слушахме това, което ни се нареждаше отвън, но без да вложим грам мисъл в това, което правим.

Хората се уплашиха от ковид, но се уплаши и лекарското съсловие. То започна да се държи като хора, които никога не са се занимавали с медицина. 54 млрд. евро бяха дадени за ваксини, като се каза, че за всеки гражданин на ЕС са направени по 10 дози. Ние сме малко по-скромни.

В нашата страна бяха закупени по 3-4 ваксини на човек, около 16 млн. дози. От тях са поставени 4,5 млн. дози, още толкова са бракувани и пак толкова сме дарили. Това каза пред „Факти“ инфекционистът доц. Атанас Мангъров.

„Утопия е да се мисли, че може да се стигне до 0% ковид, въпреки че в Китай продължават да затварят градове. Дори и на последната среща на Г-20 в Бали здравният министър на Индонезия каза, че здравните сертификати трябва да продължат да се налагат и само хора, които са достатъчно ваксинирани, достатъчно тествани, да имат право да пътуват.

Явно има сили в света, които желаят това, което стана по време на ковид, да продължи. Това е начин за управляване на маса от хора.

Видя се, че в света съществуват наднационални сили, които са в състояние да променят политиката и икономическата дейност на различни държави. СЗО дава указания, които по неведоми пътища стават задължителни. Затварянето на паркове, увиването на пейките в тях и всички простотии, които бяха направени, ги видяхме както у нас, така и по света“, добави Мангъров.

Попитан за това, че България е сред водещите страни в класациите по изписване на антибиотици, д-р Мангъров каза, че това е заради ниска квалификация на лекарското съсловие.

„Има един принцип, който е въведен от Уилям Ослър през 19-и век, който казва, че неудържимото желание да се лекува, но преди да се постави диагноза, е това, което отличава лошия лекар от добрия. Да даваш лекарства не означава непременно, че лекуваш. Има и обществен натиск в това да даваш лекарства. Хората си казват: „Как ще ми мине, ако не пия лекарства?“

Никой не е наказан за това, че не е дал антибиотик. Обратното може. Ако не дадеш антибиотик, а пациентът се влоши, въпросът е защо не си му дал. Третото нещо е държавата. Тя, в лицето на своите контролни органи, които не винаги са на високо ниво, когато се случи инцидент със смърт на дете и ако тогава, не дай си Боже, не е даден антибиотик, това е причината да загине. А ако му е даден, всички си отдъхват облекчено. „Ето, направено е всичко, но…“ А това не е така“, добави инфекционистът.

Относно грипа, който е характерно заболяване за сезона, Мангъров каза, че той засяга малките деца.

„Ковид засягаше предимно възрастното население. Всички деца, които са над 6 месеца, е хубаво да се ваксинират. Когато се прави ваксина против грип във възраст до 8 години, е добре да се направят две дози в интервал от един месец“, каза още д-р Мангъров.

loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.