Доц. Кунчев: 4300 лични лекари започват да ваксинират от утре

Доц. Кунчев: 4300 лични лекари започват да ваксинират от утре

„От понеделник в процеса на ваксинация се включват 4300 лични лекари“. Това съобщи доц. Ангел Кунчев, цитиран от Булнюз. Главният държавен здравен инспектор доцент д-р Ангел Кунчев пристигна в Пловдив, за да се срещне с областния управител и и директора на РЗИ др Ваня Танчева. Те обсъдиха откриването на т.нар. „зелени коридори” за желаещите да се ваксинират и следващия етап от имунизацията в областта. През март очакваме още 500 000 дози, като сред тях ще има и от „Янсен““, заяви доц. Кунчев.

 

 

Той добави, че до този момент няма тежки случаи на странични реакции. От 110 000 ваксинирани само 153-ма се оплакали от леки проблеми. Регистрирана е само една алергична реакция, която е овладяна бързо и пациентът е в добро здраве. „Няма точен срок за поставяне на втората доза, като това може да стане дори след 2 г. и пак ще действа, но ние я слагаме до 15-20 дни“, посочи Кунчев. По думите му защитата, която дава една ваксина, е от 7-8 месеца до година. А при някои хора може да е повече от 12 месеца. Някои хора са се записали да се ваксинират, но не идват, за да объркат имунизационните планове, да останат ваксини и да се изхвърлят. За него няма разлика в ефективността на нито една от ваксините. Личните лекари в Пловдив са получили ваксини. Това съобщи областният управител Дани Каназирева.

„Разделихме територията на областта, така че да има кабинети близо до всяко населено място. Кабинетът в Карлово ще отговаря за Сопот, Раковски и Брезово, в Хисаря – за Калояново, Стамболийски, Кричим и Перущица, в Асеновград – за Лъки и Куклен, в Пловдив – за Марица, Родопи, Съединение, Първомай и Садово. И събота и неделя ще работят тези кабинети“, обясни тя. За Пловдив дежурни кабинети ще има в 7 лечебни заведения, плюс тези в РЗИ.

loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *