Доц. Кунчев: Ако хората не осъзнаят проблема с COVID, можем да стигнем Италия и Испания

Хората с коронавирус, настанени в болниците са 825, а в интензивни сектори са над 50 души. Там, където има много случаи в страната, е трудно овладяването. Ако продължи заразата с този темп ще е трудно да се намери медицински персонал. Това заяви доц. Ангел Кунчев пред Нова телевизия.

Най- засегнати в момента са Русе и Варна, София, Благоевград и Смолян.

Възможно е да има бум и в Добрич

изследваме 42 души. Там собственик на фирма е организирал екскурзия и е възможно да има огнище на болни, каза доц. Кунчев. Според него ако се запази тенденцията на заразяване в момента, е възможно да се усложни цялата медицинска обстановка.

В момента сме свидетели на вълна, засягаща целия свят, заболяваемостта расте навсякъде, не само на Балканите. Необходимо е да има по-малко контакти. Само за 3 месеца, падна възрастта на заболелите, това също е тревожно подчерта доц.Кунчев.

Нямало от къде да се командироват лекари и медицински персонал, защото липсват специалисти.

За изпусната работа в старческите домове, е трудно да се говори, разпоредени са много проверки там, за да се намали риска за старите хора, коментира още доц. Кунчев и добави, че старческите домове са много,16 000 са домуващи и 4 000 персонал – това са 20 000 души.

Лекарят, дал положителна проба, работи на втори трудов договор и е доктор и на летището. Тествани са всички хора, първо персонала, като счетоводителка е първата с коронавирус в дома. Здравните власти не са срещнали разбиране от управителя на дома, но сега вече нещата са добре.

Не искаме да плашим хората, но това е катастрофа.

Ако хората не осъзнаят, че има проблем, е възможно да се стигне до ситуацията в Италия и Испания“, каза още доц.Кунчев и изрази надежда да не се стига до такъв сценарий. Тенденциите са негативни към днешна дата, скринингът е по-голям в момента, но дори да се изследваме всички, това няма да спре разпространението на вируса, коментира още главният държавен здравен инспектор. По думите му първите ваксини ще излязат до края на годината, но те по-скоро ще са експериментални и няма да стигнат сега до България, а по-вероятно е следващата година да се случи това.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *