Доц. Гломб: Делта още е силен, Омикрон ще доминира в края на месеца

Доц. Гломб: Делта още е силен, Омикрон ще доминира в края на месеца

В края на януари ще бъдем в пик на заболели от новия щам на коронавируса Омикрон, прогнозира в студиото на „Още от деня“ по БНТ доц. Любомира Гломб, завеждаща отделение „Вирусология“ в Националния център по заразни и паразитни болести.

По думите ѝ Омикрон все още не доминира у нас. Делта е силен, но тъй като два дни подред има доста високи нива на инфектирани, вероятно има вече високи нива и на Омикрон.

Според доц. Гломб Омикрон изглежда, че протича по-леко, но данните идват от страни, които са по-различни от нас. Едните данни идват от Южна Африка, която е с изключително по-младо население, където средната възраст е 27 години. Тя беше ударена тежко от техния Бета вариант, Делта вълната им беше силна и според изследвания 70-80% от населението вече се е срещало с вируса. Като добавим 20% ваксинирани, това означава, че много голяма част на населението на Южна Африка има имунитет срещу коронавируса. В Европа също има много имунизирани, което означава, че също има подлежащ имунитет, който изкривява картината.

Знаем, че Омикрон протича по-леко, но вероятно при тези, които протича имат вече подлежащ имунитет, категорична е доц. Гломб.

У нас заради ниския брой имунизации и относително малко преболедували, Омикрон ще достигне до доста хора, които реално за първи път ще се срещнат с коронавируса.

Има случаи, при които се разболяват с бустерна доза, но нека не забравяме, че ваксинираните хора боледуват леко, каза Гломб.

„Няколкодневно неразположение, повишение на температурата, кихане, кашляне, но не става въпрос за задух, за намалена сатурация и кислородно съдържание в кръвта, и необходимост от болнично лечение. Ваксините успяха да намалят риска от тежко боледуване и от смърт. Ако видим как върви Омикрон в страни с високо имунизационно покритие, ще се види, че кривата на леталитета е ниско. У нас обаче няма да е така заради ниската имунизация“, каза доц. Гломб.

По отношение на симптомите на различните щамове тя заяви, че не може да се прецени дали си с Омикрон или Делта. Разграничаването става трудно.

За предложението за намаляването на карантината, тя се позова на научни данни, които твърдят, че човек е заразен до 8 дни от първите симптоми.

За повишената заболяемост при децата тя заяви, че досегашните варианти пощадяваха детската популация, докато това не е така с Делта и Омикрон.

loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *