Доц. Ангел Кунчев: Училище ще се затваря при 10 на сто положителни с коронавирус

При 10% положителни за коронавирус случаи на децата от едно училище то ще бъде затворено. Това посочи пред Нова главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев, позовавайки се на документ, подготвен от Центъра по заразени и паразитни болести и здравно министерство.

При случай на заразен ученик, ще се започва с отделни класове, които ще минават на електронно обучение. „Ако станат повече от 3-4 класовете в едно средно училище, това е показател.”, каза доц.д-р Кунчев. Според него ако в едно училище с 1000 ученици се появят 10-15 заразени, самите родители ще спрат децата си независимо какво е предприела държавата.

Той отрече слуховете, че държавата се готви да затвори училища края на следващия месец. По думите му ако е имало такова намерение, е трябвало да отложи с 2-3 седмици началото на учебната година. „Аз съм уплашен от нивото на разпространение на неверни новини, слухове и всякакви теории на конспирации. Прекалено много хора нямат критерии да отсяват вярно от невярно“, каза доц. д-р Кунчев. Той допълни, че заболеваемостта у нас е такава, че това не се налага. „На Балканите, заедно със Сърбия, сме с най-ниска заболеваемост. В Европа не съм проверявал, но бяхме на 19 място, мисля, че паднахме още надолу, защото започна втора вълна в някои страни“, обясни главният държавен здравен инспектор.

Той отрече и слуховете за затваряне на градовете и поставяне на КПП-а. „Дори чух, че са разтоварени на пристанището в Бургас и чакат да бъдат поставени. Не е вярно. Коя е тая държава, която ще иска да си провали икономиката, да спре социално-икономическия живот и с всички последици да плаща за безработица, хора, които нямат пари и така нататък? Не виждам смисъл в това“, заяви доц. Кунчев. Той обясни, че има разлика дали заболелите от един град са на едно място, или разпръснати. „Не мисля, че при каквато и да е заболеваемост, ще стигнем до затваряне на градове.”, подчерта доц. Кунчев.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *