Доц. Ангел Кунчев: Вторите дози са гарантирани

Вторите дози за ваксинираните досега са гарантирани. Това заяви поред БНТ главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. „Пазим вторите дози, не ги пазим единствено вторите дози от началото на тази кампания, защото се увеличаваха доставките , но виждате, че и това е под въпрос . Сигурни сме, че с увеличаващите се доставки няма да има проблем и след 70 дена за втора доза на тези хора.“

За всички останали от самото начало се пазят вторите дози, увери доц. Кунчев, като посочи, че са заделени нужните ваксини 1 и 2 доза за изборната администрация, които са някъде над 90 хиляди души.

Доц. Кунчев е категоричен, че затварянето на „зелените коридори“ сега, заради липсата на ваксини, няма да охлади ентусиазма на желаещите да се имунизират. По думите му страната няма да отстъпи от двата си основни принципа за ваксинацията- ваксината да е безплатна и доброволна.

Главният държавен здравен инспектор коментира, че не са достатъчно ваксините в целия свят, с изключение на Израел. „Шансът на България е, че е част от ЕС, да тук има неизпълнение на търговски договори, надали някой го прави нарочно, най-вероятно имат някакви сериозни производствени проблеми, но все пак като се подписва договор трябва да си даде сметка какво може и какво не да изпълни. Още повече, че част от тези ваксини бяха предплатени. Ако ЕК не беше вложила огромни средства, над 2 млрд , нямаше въобще да има ваксини , тъй като фирмите ги направиха толкова успешни и бързи благодарение на тези плащания. Сега е момента те да се отплатят на обществото, което не става в пълния размер. Аз съм убеден, че ще се преодолее този проблем .“, коментира доц. Ангел Кунчев.

Той обясни още, че възобновяването на зелените коридори зависи изцяло от доставките на ваксини. Ако са в рамките на това, което фирмите подават, много бързо здравните власти у нас ще ги възстановят. По отношение на това кога хората ще могат да избират ваксина главният държавен здравен инспектор обясни, че това може да стане и в края на март. „Ако всичко пристига навреме, фирмите са ни подали над 500 хиляди очакваме. Това ще е достатъчно да работят зелените коридори и да има ваксини. Очакваме да дойде и четвъртата ваксина , ако някой държи с нея да се ваксинира , тя е с една доза.“, посочи още той.

По думите му всички ваксини защитават след първа доза, няма принципни разлики между трите ваксини, но никой с една доза не може да бъде защитен напълно. Максимално защитен е 10 дни след втората доза..

Доц. Кунчев обясни, че няма да се отлага електронната системата, която трябва да стартира на 3 март. Според него обаче тя не дава нещо много в повече, тъй като хората могат да се запишат и при ОПЛ ,или попадат в някоя от фазите. Въпросът е ваксини да има. Доц. Ангел Кунчев коментира още, че сертификатите за ваксинираните не са дискриминация, тъй като това дава възможност на хората изпълнили дълга си към обществото по-лесно да минават през КПП-та.

Доц. Кунчев коментира още и отварянето на ресторантите от 1 март. Според него това не е грешка “Опитваме се да пазим баланса, който се опитваме да пазим цяла година и да не гледаме само медицинската страна на въпроса, но и всички останали. Моето лично мнение дори и на по ранен етап можехме да ги отворим поради простата причина, че всичко зависи не от това дали работят или не, а от това как работят, как се държим в тях. Няма риск ако човек влезе в ресторанта в 8 часа със семейството си и вечеря, ние сме на два метра, не сме много хора на масата.“, обясни още той.

Кунчев обясни още, че засега у нас доминира класическият щам на COVID-19, но се увеличава т случаите на британския вариант. По думите му е било очаквано да няма грип, заради коронавируса.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *