Анонси

Доростолският митрополит Амвросий почина от коронавирус

Доростолският митрополит Амвросий е починал на 78-годишна възраст в болницата в Силистра от коронавирус, съобщиха от лечебното заведение. Владиката е прекарал 18 дни в инфекциозното отделение на областната болница, след като е бил диагностициран с коронавирус. Преди ден е бил преместен в интензивното отделение на болницата.
Светското име на митрополит Амвросий е Александър Парашкевов. Той е роден на 9 юни 1942 г. в Свищов. През 1987 година завършва Духовната академия „Свети Климент Охридски“. Подстриган е в монашество на 13 август 1983 година в Клисурския манастир „Св. св. Кирил и Методий“, край Берковица, под името Амвросий. След това години наред заема различни духовни длъжности, служи в манастири, а на 17 януари 2010 г. е избран от Светия синод за доростолски митрополит.
От Светия синод на Българската православна църка (БПЦ) излязоха със специално траурно известие по повод кончината на Доростолския митрополит Амвросий. В него се съобщава още, че съгласно чл. 84, ал. 1 от Устава на Българската православна църква, Светият Синод в пълен състав ще се събере скоро на свое извънредно заседание и ще определи дата за опело и погребение. Заедно с това ще бъде назначен „наместник на овдовелия Доростолски епархийски престол, който канонично да ръководи делата на епархията до избор на наследник на покойния митрополит Амвросий“.
„Отново сърдечно се обръщаме с чувства на искрени съболезнования преди всичко към близките, всечестния клир и благочестивото паство на овдовялата Доростолска епархия и подновяваме призива си за сърдечна молитва за упокоилия се непрежалим епархийски митрополит и синодален архиерей.
Бог да прости Доростолския митрополит Амвросий и да го приеме в селенията на праведните!“, пишат още от Синода.

 

Mediapool.bg

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *