Домът за деца в риск в Благоевград поставен под карантина

Благоевградският зъболекар д-р Константин Чочов, който от няколко години живее и работи в столицата, заедно със съпругата си Ирен направиха дарение на Дома за медико-социални грижи за деца в Благоевград заедно с бизнесмена Николай Пенев, който работи в Лондон. Дарението – 5 чували с дрехи, бе прието от директора на дома д-р Татяна Христова.

„Дрехите, които подариха за децата, са точно за сезона и това ще ни помогне да икономисаме средства за отопление и други битови нужди. По закон нямаме право на парични дарения, поради което не приехме сумата, която д-р Чочов искаше да остави. С тези пари се разбрахме да закупи дезинфектанти и предпазни средства, които в условията на Ковид криза са ни необходими”, обясни д-р Татяна Христова.

В дома, който е към здравното министерство, се обгрижват деца от новородени до 7-8-годишна възраст, като към момента 10 са на резидентна грижа, т.е. постоянна, а 3 на седмична, тъй като родителите могат да ги вземат в почивните дни. Отделно функционира Дневен център за комплексна рехабилитация, пише в. „Струма“.

В момента домът в Благоевград е под карантина, тъй като медицинска сестра е с коронавирус. „Тя е на втори трудов договор към нас, иначе работи към общопрактикуващ лекар. Направихме тестове на всички служители в дома, резултатите са отрицателни, но независимо от това сме под карантина.

При нас се прави трикратна ежедневна дезинфекция, отделно от това специалисти от професионална фирма обработват така наречените критични точки. Осигурили сме маски и шлемове на всички служители, както и на родителите, които придружават децата си в Дневния рехабилитационен център”, поясни д-р Татяна Христова.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *