Добавката към пенсиите ще е 60, а не 120 лв.

Уточнение, което реално опровергава думите на служебния министър за добавката от 120 лв. на всеки пенсионер, разпространи Министерството на финансите.

„В подготвяната от служебното правителство дискусионна рамка – Базов сценарий и основни допускания за Бюджет 2022, са включени разчети за минимална пенсия за осигурителен стаж и възраст – 370 лв., а от 1 юли осъвременяване на размера й по реда на чл. 100 от КСО, или по т.нар. „швейцарско правило“.

Допълнително за периода от януари до юни 2022 г. е предвидено изплащането на допълнителни суми (добавки) към пенсиите в размер на 60 лв. като мярка за подкрепа на всички пенсионери във връзка с продължаващото разпространение и динамиката на COVID-19“, гласи съобщението на министерството.

Седем часа по-рано след заседанието на правителството министърът на финансите Валери Белчев обяви, че предлага за първите 6 месеца на годината да се запази бонусът към пенсиите от 120 лв. Това означаваше реално минималната пенсия да стане 490 лв.

430 лв. ще е размерът на минимална пенсия плюс добавката от 60 лв. според новия размер. Това отново надхвърля плановете на бъдещата управляваща коалиция на „Продължаваме промяната“, ДБ, БСП и ИТН.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *