Днес се навършват 77 години от смъртта на героите при Равен“

Днес се навършват 77 години от смъртта на героите при Равен“

16 май 1944 – дата на дълго мечтаната свобода за младите орли на Белица, , се превърна в ден, в който да си припомняме дългия път, изминат от героите ни за да извоюват най-святото за един народ – социална справедливост.

Пред мемориалния паметник Белица почита паметта на загиналите в боя с жандармерията девет млади хора дали живота си в името на непреходните човешки ценности – свобода, равенство, солидарност, справедливост – Георги Топалов, Никола Банков, Никола Мадолев, Иван Апостолов, Серги Чонков, Георги Сачков, Георги Тончев, Димитър Даракчиев и Сава Стенчин.

На 16 май 1944 г. се води тежко неравно сражение между белишката партизанска чета „Яким Цоков” с жандармерията. Начело на четата е командирът Георги Топалов. На 16 май, малко преди разсъмване, командирът на четата разпределя постовете, разположени по коларския път край белишката река.

Многобройна колона от жандармеристи се натъква на един от партизанските постове. Започва се неравен бой между шепа партизани и жандармерията. Още в началото на боя пръв пада покусен командирът Георги Топалов.

В този бой падат 9 души в разцвета на младостта си, народни партизани, които напускат житейския си път преди да са видели края на въжделенията си. Това е най-тежката загуба за разложкия партизански отряд „Никола Парапунов” от четата на „Яким Цоков.”

Поклон пред вечната им памет!
КОГАТО В НЕБЕТО ПРОБЛЕСВАТ ЗВЕЗДИТЕ,
И В ТРАУР НА РАВЕН ИЗГРЕЕ ЛУНАТА,
УБИТИТЕ СТАВАТ И БРОДЯТ КРАЙ РАВЕН,
И СЛИЗАТ ДА ВИДЯТ СВОЯТА БЕЛИЦА.
ТОГАВА ДЪБОВЕТЕ МЛАДИ ПРЕВИВАТ СТЕБЛА,
ВЕКОВНИТЕ БУКИ НАВЕЖДАТ НАДОЛУ ЧЕЛА,
А ВЯТЪРЪТ ПЕЕ И ШЕПНЕ В НОЩТА,
ЧЕ НАД РАВЕН СТРАШНА БИТКА СЕ РАЗЛЮЛЯ.
loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *