Днес е Международният ден на младежта

Днес е Международният ден на младежта

Днес е Международният ден на младежта. Честит празник, младежи! В България за първи път 12-ти август се отбелязва официално през 2007-ма година.

 

Денят на младежта дава възможност на света да разгърне възможностите и потенциала на младите хора, да отбележи техните постижения и да планира начини за по-доброто им включване в развитието и прогреса на нашето общество.

 

Освен това, този ден предоставя уникалната възможност за това, младите хора да бъдат интегрирани в процеса на вземане на решения на местно, национално, дори и на глобално ниво.

 

На 17 декември 1999 г. с резолюция 54/120, Общото събрание на ООН приема направените препоръки на Световната Конференция на министрите отговорни за младежта, състояла се в Лисабон на 8-12 август 1998 г., 12-ти август да бъде обявен за международен ден на младежта.

 

Общото събрание препоръчва на 12 август да бъдат организирани публични събития и инициативи в подкрепа на този ден. По този начин да се предизвика по-голямо разбиране към Световната програма за действие за младежта през 2000г., както и след това, одобрена от Общото събрание през 1995г. (резолюция 50/81).

 

През декември 2009 година Генералната Асамблея на ООН прие резолюция А/RES/64/134, с която обяви началото на Международната година на младежта. Тя започна на 12 август 2010 и продължи до 12 август 2011 година.

 

За отбелязването на Международния ден на младежта, ООН разработи рамка с три основни цели:

– Повишаване ангажираността и инвестирането в младежта;

– Повишаване на младежкото участие;

– Повишаване на междукултурното разбирателство сред младите.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *